Quantcast

Ταλιμπάν: Η Γερμανία θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στο Αφγανιστάν

Η συνάντηση των Ταλιμπάν με αντιπροσωπεία της Γερμανίας καταγράφηκε την επομένη των συνομιλιών τους με απεσταλμένους των ΗΠΑ

Αντιπροσωπεία της Γερμανίας υποσχέθηκε ότι η χώρα θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το καθεστώς των Ταλιμπάν, των φονταμενταλιστών ανταρτών που κατέλαβαν εκ νέου την εξουσία στην ασιατική χώρα στα μέσα Αυγούστου.

Ο ειδικός επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ο Γιάσπερ Βικ, και ο διορισμένος πρεσβευτής της χώρας στην Καμπούλ, ο Μάρκους Πότσελ, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών των ισλαμιστών, τον Αμίρ Χαν Μουτακί, στη Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ισλαμικού Εμιράτου», όπως αποκαλούν το καθεστώς τους οι ισλαμιστές, η γερμανική αντιπροσωπεία αναγνώρισε πως η κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι μια «πραγματικότητα» και πρόσθεσε πως το Βερολίνο να συνεχίσει να έχει σχέσεις με το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν τους γερμανούς αξιωματούχους πως δεσμεύονται να εγγυηθούν την ασφάλεια ξένων διπλωματών και των οργανώσεων αρωγής.

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση των ισλαμιστών, η γερμανική αντιπροσωπεία συμφώνησε να υπάρχουν τακτικές επαφές.

Η συνάντηση των Ταλιμπάν με αντιπροσωπεία της Γερμανίας καταγράφηκε την επομένη των συνομιλιών τους με απεσταλμένους των ΗΠΑ και την παραμονή της συνάντησής τους με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ισλαμιστές ζητούν να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια και «καλύτερες» διπλωματικές σχέσεις από τους συνομιλητές τους.

Ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν είπε το Σάββατο ότι στη συνάντηση με τους αμερικανούς απεσταλμένους ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να άρουν τη δέσμευση πόρων του Αφγανιστάν, υπολογιζόμενης αξίας σχεδόν 9 δισεκ. δολαρίων.

Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει μεγάλη έλλειψη ξένου συναλλάγματος, ελλείψεις και αλματώδη αύξηση των τιμών βασικών αγαθών στο Αφγανιστάν, ιδίως των τροφίμων και των καυσίμων.

Εκφράζεται από αρκετές πλευρές η ανησυχία ότι η αφγανική οικονομία και το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Πρόσφατα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Αφγανοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού καθώς έρχεται ο χειμώνας.