Ταλιμπάν: Απειλούν με νέο «μέτωπο» τις ΗΠΑ μετά την απόφαση Μπάιντεν να κατασχέσει αφγανικούς πόρους

Οι Ταλιμπάν απειλούν να αναθεωρήσουν την πολιτική τους έναντι των ΗΠΑ, μετά την κατάσχεση 7 δισ. δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν απειλούν να αναθεωρήσουν την πολιτική τους έναντι των ΗΠΑ, μετά την κατάσχεση 7 δισ. δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα (14/2) από τους Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν θα «αναγκαστεί να αναθεωρήσει» την πολιτική του έναντι των ΗΠΑ, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον δεν υπαναχωρήσει στην απόφασή της να κατασχέσει 7 δισ. δολάρια σε αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας, το ήμισυ των οποίων προορίζεται να δοθεί ως αποζημίωση για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

«Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχουν καμιά σχέση με το Αφγανιστάν. Αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν τη θέση τους και συνεχίσουν τις προκλητικές τους ενέργειες, το Ισλαμικό Εμιράτο θα αναγκαστεί επίσης να αναθεωρήσει την πολιτική του έναντι των ΗΠΑ» δήλωσε ο Ιναμουλάχ Σαμανγκάνι, αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σε επίσημη ανακοίνωση στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Παρασκευή (11/2) διάταγμα που επιτρέπει την κατάσχεση 7 δισ. δολαρίων σε αποθεματικά της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας που είναι κατατεθειμένα στις ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν απορρίπτει επικριτικά συμπεράσματα έκθεσης του στρατού για την «έξοδο» από το Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει το ήμισυ του ποσού αυτού να προορίζεται για αιτήσεις αποζημίωσης που υποβάλλουν συγκεκριμένα οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Προβλέπει ότι το άλλο μισό θα δοθεί σε ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, αλλά θα καταβληθεί με τέτοιον τρόπο ώστε τα χρήματα να μην πάνε στα χέρια των Ταλιμπάν, εξήγησε ο Λευκός Οίκος.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν, που αρχικά είχαν κατατεθεί σε τράπεζες της χώρας του, περιφρονώντας όλους τους διεθνείς κανόνες, και θέλει τώρα να πάρει τον έλεγχό τους με ανεύθυνο τρόπο», συνεχίζει η ανακοίνωση των Ταλιμπάν.

Την Παρασκευή, σε μια πρώτη αντίδραση στην απόφαση του Μπάιντεν, οι Ταλιμπάν αποκάλεσαν «κλοπή» την κατάσχεση των αφγανικών πόρων, υποστηρίζοντας ότι «αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο επίπεδο της ανθρώπινης και ηθικής παρακμής μιας χώρας και ενός έθνους».

Το Αφγανιστάν βουλιάζει σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από 20 χρόνια καταστροφικού πολέμου και τη διακοπή της διεθνούς βοήθειας, που αντιπροσώπευε το 75% του προϋπολογισμού του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 23.000.000 Αφγανοί, δηλαδή το 55% του πληθυσμού, απειλούνται με λιμό.