Σήμερα εορτάζεται η 155η επέτειος από τη γέννηση της Μαρί Σκουοντόφσκα Κιουρί, του πρώτου ανθρώπου και της μόνης γυναίκας που έχει λάβει δύο βραβεία Νόμπελ. Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή τιμάει την επιστημονική της φιλομάθεια και τα επιτεύγματά της, μέσω διάφορων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ επιστήμης και εκπαίδευσης. Μέσω των πρωτοβουλιών «Η Επιστήμη είναι Υπέροχη!» και «Ερευνητές στα σχολεία», οι οποίες χρηματοδοτούνται από τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA) της Επιτροπής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι μαθήτριες απ’ όλη την Ευρώπη ανακαλύπτουν τα θαύματα και την αξία της επιστήμης, ερχόμενοι σε επαφή με καινοτόμους ερευνητές και ερευνήτριες.
Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Γιορτάζοντας τα γενέθλια της Μαρί Σκουοντόφσκα-Κιουρί αποτίουμε φόρο τιμής σε μια αξιόλογη επιστήμονα που συνέβαλε στην επιστημονική επανάσταση του 20ου αιώνα σε νέους κλάδους της φυσικής και της χημείας. Η αριστεία της αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους και όλες μας και ιδίως για τις νέες γυναίκες ερευνήτριες. Δείχνει τη σημασία των πολιτικών μας για να προσελκύσουμε περισσότερες γυναίκες, οι οποίες θα αναλάβουν ηγετικούς ρόλους στην ευρωπαϊκή έρευνα.»
Φέτος, η πρωτοβουλία «Η επιστήμη είναι υπέροχη!» θα δώσει στους εκπαιδευτικούς μια μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούν με κορυφαίους ερευνητές και ερευνήτριες των δράσεων MSCA σε ολόκληρη την ΕΕ για να δημιουργήσουν από κοινού νέους μαθησιακούς πόρους. Οι εγγραφές για τα σχολεία και τους ερευνητές και τις ερευνήτριες των δράσεων MSCA έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου 2022. Τον Μάρτιο του 2023, η πρωτοβουλία «Η επιστήμη είναι υπέροχη!» θα φιλοξενήσει μια επιστημονική έκθεση στις Βρυξέλλες, καλώντας 100 ερευνητές και ερευνήτριες απ’ όλη την Ευρώπη να παρουσιάσουν την έρευνά τους μέσω παρουσιάσεων, πρακτικών πειραμάτων, παιχνιδιών και κουίζ και προσφέροντας έτσι στους μαθητές και τις μαθήτριες την ευκαιρία να μάθουν και να υποβάλουν ερωτήσεις. Την επόμενη διετία, χάρη στην πρωτοβουλία «Ερευνητές στα σχολεία», 2.400 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 225.000 μαθητές σε πολλές χώρες θα ανακαλύψουν το ερευνητικό έργο των επιστημόνων μέσω πρακτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως επισκέψεις σε εργαστήρια, κ.λπ. Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, μέσω της συνεργασίας τους με τους ερευνητές, συνειδητοποιούν την πρακτική σημασία της έρευνας και έχουν την ευκαιρία να βιώσουν το θαύμα της επιστήμης.