Τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας έχουν καλέσει σε μαζική συμμετοχή σήμερα στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, σε μια σημαντική δοκιμασία για το αν μπορούν να αναζωογονήσουν τη δυναμική κατά της εμβληματικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνει το Bloomberg.
Οι αντίπαλοι των αλλαγών στο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα έχουν μέχρι στιγμής επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην οργάνωση πορειών τις καθημερινές σε συνδυασμό με εκκλήσεις για γενικές απεργίες.
Ωστόσο, η συμμετοχή μειώθηκε στις πιο πρόσφατες διαδηλώσεις την Τρίτη, αφού η κυβέρνηση προσέφερε κάποιες παραχωρήσεις σε μια εν εξελίξει κοινοβουλευτική συζήτηση. Τα συνδικάτα λένε επίσης ότι τα μέλη τους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να παραιτηθούν από τους μισθούς σε επαναλαμβανόμενες απεργίες.
“Περιμένω πολύ κόσμο αύριο”, δήλωσε ο Λοράν Μπέργκερ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, στο ραδιόφωνο France Info την Παρασκευή. “Όλοι πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν και να φέρουν τους γείτονές τους, τα παιδιά τους και όποιον θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη γιορτινή, φιλική εκδήλωση”.
Στη Γαλλία, το εύρος και η δυναμική των διαδηλώσεων στους δρόμους έχουν συχνά αποδειχθεί καθοριστικές για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των προηγούμενων προέδρων. Το 1995, η κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ εγκατέλειψε μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εν μέσω απεργιών, και οι παρατεταμένες διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία των φοιτητών ανάγκασαν σε μια ανατροπή της εργατικής νομοθεσίας το 2006, ακόμη και αφού το κοινοβούλιο είχε εγκρίνει τις αλλαγές.
Το 2010, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προώθησε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 από τα 60 έτη, παρά τις πολύμηνες αναταραχές. Ο Μακρόν θέλει τώρα να την αυξήσει περαιτέρω στα 64 έτη.
“Η διαδήλωση δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αντιταχθεί κανείς στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά είναι σημαντικός γιατί είναι ο πιο συμβολικός και απτός”, δήλωσε η Αντελαίντ Τσούλφικαρπασικ, διευθύντρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων BVA France. “Για την κυβέρνηση, αν η συμμετοχή είναι χαμηλότερη, είναι μια ευκαιρία να πει ότι το κίνημα χάνει την ορμή του”.
Ορισμένες πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η προκλητικότητα μπορεί να έχει αρχίσει να εξασθενεί. Σύμφωνα με έρευνα της Elabe σε 1.001 Γάλλους για την τηλεόραση BFM, η αντίθεση στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μειώθηκε στο 65% στις 8 Φεβρουαρίου από το μέγιστο 72% στις 25 Ιανουαρίου. Η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων έδειξε επίσης ότι ελαφρώς λιγότεροι άνθρωποι θεωρούν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης άδικο ή αναποτελεσματικό μέτρο.
Τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα θα συναντηθούν σήμερα το βράδυ για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ άλλη μια ημέρα απεργίας έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου, όταν τα μέτρα της μεταρρύθμισης για την ηλικία θα συζητηθούν στην Εθνοσυνέλευση. Ορισμένα έχουν καλέσει τα μέλη τους να προετοιμαστούν για πιο ριζοσπαστική δράση, συμπεριλαμβανομένων κυλιόμενων απεργιών.
“Βασιζόμαστε στην υπευθυνότητα του προέδρου και της κυβέρνησης για να μην αναγκαστούμε να εντείνουμε τις απεργίες”, δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT, στο ραδιόφωνο Europe 1 την Παρασκευή. “Όταν η χώρα είναι τόσο θυμωμένη όσο αυτή, την ακούς”.