Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ – Πού θα εξαρτηθεί ο έλεγχος του Κογκρέσου

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταμέτρηση των ψήφων

Η Βουλή θα περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, το παιχνίδι για τον έλεγχο του Κογκρέσου θα κριθεί στη Γερουσία, όπου τρεις πολιτείες παίζουν σημαντικό ρόλο· η Νεβάδα, η Αριζόνα και η Τζόρτζια.

 

 

Τα δύο σενάρια

Τα αποτελέσματα στην πολιτεία της Αριζόνα βγήκαν και οι Δημοκρατικοί είναι νικητές, οπότε αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν δύο σενάρια: Είτε θα κερδίσουν οι Δημοκρατικοί τη Νεβάδα και το παιχνίδι θα τελειώσει ή δε θα χάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι και θα πάνε σε έναν επαναληπτικό γύρο στην Τζόρτζια στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι τάσεις δείχνουν να ευνοούν τους Δημοκρατικούς, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ωστόσο προηγείται τις ψήφους, με μία μικρή διαφορά, στην Νεβάδα.

Ο ρόλος των επιστολικών ψήφων

Ο μεγάλος όμως αριθμός των επιστολικών ψήφων θα είναι καταλυτικής σημασίας, καθώς τείνουν να ευνοούν τους Δημοκρατικούς.

Όσον αφορά στο κατά πόσο επηρεάζει την Ελλάδα η σύνθεση του Κογκρέσου, φαίνεται πως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό καθώς το Κογκρέσο δεν είναι ένα απλό Κοινοβούλιο, παίζει ουσιαστικό ρόλο σε αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής. Εάν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να κρατήσουν τη Γερουσία, θα είναι μία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ θα είναι ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.

Επιπλέον, τα άτομα που απαρτίζουν τους υποψηφίους είναι νέα σε ηλικία, όπως και ο γιος του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στο Νιου Τζέρσεϊ, καθώς φαίνεται πως θα παίζουν σημαντικό ρόλο.