Ο στρατός της Συρίας πιστώνεται το φόνο του επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη διάρκεια επιχείρησής του τον Οκτώβριο στο νότιο τμήμα της χώρας, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Αμπού αλ-Χάσαν αλ-Κουράισι σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στην Ντερά, τη νότια επαρχία από την οποία άρχισε το 2011 η εξέγερση στη Συρία, σύμφωνα με αυτούς που πήραν μέρος στη μάχη, καθώς και με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ήταν η πρώτη φορά που ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός δεν συμμετείχε στο φόνο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους και η πρώτη φορά που ένας ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε στη νότια, και όχι στη βόρεια Συρία, όπου δρουν μια σειρά από παρατάξεις, μερικές από τις οποίες με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η Ντερά τέθηκε και πάλι υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού το 2018, έπειτα από συμφωνίες συμφιλίωσης, που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και στο πλαίσιο των οποίων αντάρτες παρέδωσαν βαριά όπλα και ενσωματώθηκαν σε φιλοκυβερνητικές μονάδες.
Τον Οκτώβριο, μερικοί από τους μαχητές αυτούς περικύκλωσαν την κατοικία που χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο ο Κουράισι στην πόλη Τζάσεμ, σύμφωνα με πρώην αντάρτες που πήραν μέρος στη σύγκρουση, συγγενείς άλλων που σκοτώθηκαν στη μάχη, και κατοίκους.
Όμως σήμερα πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία Ντερά δήλωσε στο κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA πως στην επιχείρηση συμμετείχαν στρατεύματα του συριακού στρατού, καθώς και «τοπικές οργανώσεις και οργανώσεις πολιτών», και είχε ως αποτέλεσμα το φόνο του στις 15 Οκτωβρίου.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συμμαχία υπό τις ΗΠΑ που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια και την ανατολική Συρία, ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, πως δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης πως δεν πήρε μέρος σ’ αυτή. Ωστόσο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Ρόιτερς, πως ο Κουράισι σκοτώθηκε στην Ντεράα από τον ανταρτικό Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), και όχι από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ