Η Συρία προβάλλει αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας να μεσολαβήσει για μια σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν την Παρασκευή τρεις πηγές, έπειτα από μία και πλέον δεκαετία εχθρότητας μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει αντάρτες που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, και έχει κατηγορήσει τον ηγέτη της Συρίας για κρατική τρομοκρατία, δηλώνοντας παλαιότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες δεν μπορούσαν να συνεχιστούν με τον Άσαντ στην εξουσία.
«Η Τουρκία στηρίζει τρομοκράτες»
Ο Σύρος πρόεδρος τονίζει ότι η Τουρκία είναι αυτή που στηρίζει την τρομοκρατία υποστηρίζοντας μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών φατριών και εξαπολύοντας επανειλημμένα στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία.
Μια ακόμα πιθανή επιχείρηση ετοιμάζει η Άγκυρα, κατηγορώντας τους Σύρους Κούρδους μαχητές για μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ρωσία βοήθησε τον Άσαντ να ανατρέψει την πορεία του πολέμου υπέρ της Δαμασκού και η Μόσχα δηλώνει ότι επιδιώκει το τέλος του πολέμου με πολιτικά μέσα, ενώ θέλει να φέρει κοντά τους δύο ηγέτες για συνομιλίες.
«Δεν μπορεί να υπάρχει μνησικακία στην πολιτική»
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος για μια επαναπροσέγγιση.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, αφού είχε δηλώσει πολυάριθμες φορές ότι δεν θα συναντούσε έναν ηγέτη που ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε επίσης να βάλει τα πράγματα «σε καλό δρόμο με την Συρία»: «Δεν μπορεί να υπάρχει μνησικακία στην πολιτική», είπε σε μια τηλεοπτική συζήτηση.
Ωστόσο, τρεις πηγές, που γνωρίζουν τη θέση της Συρίας όσον αφορά στις πιθανές συνομιλίες, δήλωσαν ότι ο Άσαντ απέρριψε μια πρόταση να συναντήσει τον Ερντογάν μαζί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Γιατί να δώσουμε στον Ερντογάν μια δωρεάν νίκη;»
Δύο από τις πηγές είπαν ότι η Δαμασκός εκτιμά ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον Ερντογάν, ενόψει των τουρκικών εκλογών του επόμενου έτους, ειδικά εάν αυτή η συνάντηση έθετε ως αντικείμενο συζήτησης τον στόχο της Άγκυρας να επαναπατρίσει ορισμένους από τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία.
«Γιατί να δώσουμε στον Ερντογάν μια δωρεάν νίκη; Καμία προσέγγιση δεν θα γίνει πριν από τις εκλογές», είπε μία από τις δύο πηγές, προσθέτοντας ότι η Συρία είχε επίσης απορρίψει την ιδέα μιας συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Η τρίτη πηγή, διπλωμάτης που γνωρίζει σε βάθος την πρόταση, ανέφερε ότι η Δαμασκός «κρίνει ανώφελη μια τέτοια συνάντηση, αν αυτή δεν εστιάσει σε κάτι συγκεκριμένο – και αυτό που οι Σύροι έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής είναι η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων» από το έδαφός τους.
Έτοιμος ο Ερντογάν και χια εισβολή και για συνομιλίες
Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο στρατός τους χρειάζεται μόνο λίγες ημέρες για να είναι έτοιμος για μια χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία, όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς με πυροβολικό και αεροπορικώς.
Αλλά η κυβέρνηση είπε επίσης ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Δαμασκό, εάν αυτές επικεντρωθούν στην ασφάλεια στα σύνορα, όπου η Άγκυρα θέλει να απωθηθούν από τα σύνορα οι Σύροι Κούρδοι μαχητές της YPG και οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε «ζώνες ασφαλείας».
Μια συνάντηση Άσαντ-Ερντογάν θα μπορούσε να είναι δυνατή «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», είπε μια πηγή που γνωρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα.
«Ο Πούτιν προετοιμάζει σιγά-σιγά την πορεία γι’ αυτό», είπε η ίδια, προσθέτοντας πως «θα ήταν η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στη Συρία και θα είχε πολύ θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία. Η Ρωσία θα ωφεληθεί επίσης, δεδομένου ότι είναι απλωμένη σε πολλές περιοχές», σημείωσε.