Quantcast

Συρία: Η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για την αναχαίτιση «ισραηλινής επίθεσης»

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινοί πύραυλοι «είχαν στόχους αποθήκες όπλων και στρατιωτικές θέσεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην περιοχή Κάρα, στα περίχωρα της Δαμασκού, και νοτιοδυτικά της Χομς»

Συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν χθες Πέμπτη αργά το βράδυ προκειμένου να αναχαιτίσουν «εχθρικούς στόχους» στον ουρανό πάνω από τη Δαμασκό, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Περί τις 23:03» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο «ισραηλινός εχθρός» εξαπέλυσε «αεροπορική επίθεση με ομοβροντίες πυραύλων από τον εναέριο χώρο νοτιοδυτικά της Βηρυτού», στον Λίβανο, «βάζοντας στο στόχαστρο ορισμένες θέσεις κοντά στη Δαμασκό και στα περίχωρα της πόλης Χομς», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο SANA.

«Η αντιαεροπορική άμυνά μας, αναχαίτισε τους περισσότερους» από τους ισραηλινούς πυραύλους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το πρακτορείο δεν αναφέρθηκε σε θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινοί πύραυλοι «είχαν στόχους αποθήκες όπλων και στρατιωτικές θέσεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην περιοχή Κάρα, στα περίχωρα της Δαμασκού, και νοτιοδυτικά της Χομς».

Ούτε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία έχει έδρα τη Βρετανία, έκανε λόγο για θύματα.

Μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου μετέδωσαν ότι δύο πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή Καλαμούν, στην περιοχή των συνόρων. Σημείωσαν ακόμη πως κινητήρες ισραηλινών μαχητικών ακούστηκαν μέσα και γύρω από τη Βηρυτό.

Στην ισραηλινή πλευρά, εκπρόσωπος του στρατού ερωτηθείς σχετικά περιορίστηκε να δώσει την τυπική απάντηση «δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης».

Η υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, η Ζάινα Ακάρ, καταδίκασε την «κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, όπως και το γεγονός πως ισραηλινά μαχητικά «πέταξαν σε χαμηλό ύψος, προκαλώντας πανικό στους πολίτες».

Πρόσθεσε πως η ενέργεια του Ισραήλ παραβιάζει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία αφορούσε την επίλυση της σύρραξης του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006, κι αξίωσε τα Ηνωμένα Έθνη να αποτρέψουν το Ισραήλ να εξαπολύει επιθέσεις στη Συρία από τον λιβανέζικο εναέριο χώρο. Διευκρίνισε πως υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στον ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, δύο πολιτικά αεροσκάφη, ένα του λιβανέζικου αερομεταφορέα Middle East Airlines, ερχόμενο από το Αμπού Ντάμπι, κι ακόμη ένα, του τουρκικού αερομεταφορέα Pegasus, χρειάστηκε να περιμένουν στον συριακό εναέριο χώρο για περίπου 10 λεπτά προτού μπορέσουν να προσγειωθούν στη Βηρυτό, ώστε να μην κλειδωθούν και καταρριφθούν από ισραηλινούς ή συριακούς πυραύλους, δήλωσε ο Φάντι Αλ Χάσαν, ο υπηρεσιακός γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Λιβάνου.

Αφότου ξέσπασε το 2011 η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ομάδων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός σπανίως αναγνωρίζει δημόσια πως διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία· έκανε πάντως γνωστό νωρίτερα φέτος ότι έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα την προηγούμενη χρονιά. Το Ισραήλ διαμηνύει συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

Πηγές προσκείμενες σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι η κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Συρία από το 2020 εγγράφεται στο πλαίσιο ακήρυκτου πολέμου ο οποίος διεξάγεται με την ανεπίσημη έγκριση των ΗΠΑ.

Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με έναυσμα την καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό, έχει στοιχίσει έκτοτε τη ζωή σε κάπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αρκετά εκατομμύρια άλλους, μετατρέποντάς τους σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ