Συρία: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ ISIS και Ασάντ

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΧΟΜΣ

Συνεχείς είναι οι συγκρούσεις μεταξύ του ISIS και των δυνάμεων του Ασάντ.

 

Σχεδόν 50 νεκροί σε δύο 24ωρα είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων στη Συρία μεταξύ δυνάμεων του ISIS και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

 

Λίγες μέρες μετά τη διεθνή διάσκεψη των δωρητών για τη Συρία και τους πρόσφυγες, στην κεντρική επαρχία Χομς μάχες και αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας, που πολεμά στο πλευρό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, άφησαν νεκρούς 20 μαχητές, προσκείμενους στο καθεστώς της Δαμασκού και 31 τζιχαντιστές, σύμφωνα το Παρατηρητήριο. «Οι μάχες ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης με μια τζιχαντιστική επίθεση σε θέσεις του καθεστώτος» κοντά στην τοποθεσία Σούκνα, στην συριακή έρημο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντή του αντιπολιτευόμενου OSDH, που έχει την έδρα του στη Βρετανία.

 

Μετά τη συντριβή του στη Συρία τον Μάρτιο του 2019, και την εξουδετέρωση του ηγέτη του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι το ISIS εξαπολύει τακτικά θανατηφόρες επιθέσεις, ειδικά στην αχανή έρημο που εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς έως εκείνης της Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά). Στα μέσα Μαΐου, το OSDH ανέφερε πως το ISIS εκτέλεσε 11 άτομα σε δύο ημέρες, κυρίως μαχητές του καθεστώτος, σε έναν δρόμο στο μέσο της ερήμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Οι τζιχαντιστικές επιθέσεις στη Συρία στοχεύουν τόσο τον συριακό στρατό όσο και τους συμμάχους του, καθώς και τις κουρδικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον στον πόλεμο της ενάντια στο ISIS. Μετά την ανακήρυξη του «χαλιφάτου» του το 2014 σε εδάφη που κατέλαβε στη Συρία και το Ιράκ , η τζιχαντιστική οργάνωση υπέστη σειρά από ήττες στις δύο χώρες προτού ξεριζωθεί. Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011 με την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από τη Δαμασκό, έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 380.000 ανθρώπους.