Quantcast

Συνομιλίες μεταξύ του βασιλιά του Μαρόκου και του ΓΓ του ΟΗΕ – Τι τέθηκε στο επίκεντρο

Τι επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ

Ο Βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ο 6ος υποδέχθηκε στο Ραμπάτ, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, στο περιθώριο του 9ου Παγκόσμιου Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τους δύο άντρες κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών, ήταν και το ζήτημα της Σαχάρας.

 

 

 

Υπό το φως του σχετικού ψηφίσματος 2654 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε στις 27 Οκτωβρίου, ο μαροκινός βασιλιάς «επανέλαβε τη σταθερή θέση του Μαρόκου υπέρ της επίλυσης του περιφερειακού αυτού ζητήματος βάσει της «πρωτοβουλίας αυτονομίας» στο πλαίσιο της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Βασιλείου», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδιαίτερου γραφείου του βασιλιά.

Ο Μοχάμεντ ο 6ος επανέλαβε τη στήριξη του Βασιλείου στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και του Προσωπικού απεσταλμένου του, Στάφαν Ντε Μιστούρα, για τη διεξαγωγή της πολιτικής διαδικασίας, καθώς και στη MINURSO (Αποστολή του ΟΗΕ για το Δημοψήφισμα στη Δυτική Σαχάρα), η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση. Από πλευράς του, ο ΟΗΕ, επιβεβαίωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας και ο βασιλιάς συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και, ειδικότερα, στη Σαχάρα».

Ο Γκουτέρες εξέφρασε στον μαροκινό ηγεμόνα την ευγνωμοσύνη του για την επιτυχημένη διοργάνωση του 9ου Παγκόσμιου Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών (UNAOC), που πραγματοποιήθηκε στη Φεζ (22-23 Νοεμβρίου), χαιρετίζοντας, παράλληλα, την έγκριση μιας ισχυρής και δεσμευτικής διακήρυξης, πιο απαραίτητης από ποτέ σε ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο κ. Γκουτέρες επιθυμούσε να δώσει το παρών στη Φεζ, πεπεισμένος για την ανάγκη αναγνώρισης και πρώθησης αξιών όπως η ανοχή, η αμοιβαία κατανόηση και ο διάλογος σε μια εποχή όπου η αντιπαράθεση, οι κρίσεις και οι συγκρούσεις κυριαρχούν στη διεθνή σκηνή, χαιρετίζοντας, εν προκειμένω, τη μόνιμη δέσμευση του βασιλιά του Μαρόκου υπέρ της προώθησης αξιών όπως η εξωστρέφεια, η ανοχή, ο διάλογος και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξήρε την εποικοδομητική και σταθερή συμβολή του Βασιλείου στη διατήρηση και εδραίωση της ειρήνης, στην ενίσχυση της σταθερότητας και στην προώθηση της ανάπτυξης, ιδίως στην αφρικανική ήπειρο.