Quantcast

Συνομιλία Μέρκελ – Λουκασένκο για το προσφυγικό

Πρόκειται για την πρώτη ηγέτη δυτικής χώρας που επικοινωνεί με λευκορώσο πρόεδρο - Κριτική των Πρασίνων για «ολέθριο μήνυμα» και de facto αναγνώριση

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Στη συνομιλία που διήρκησε σχεδόν μια ώρα οι δύο πολιτικοί μίλησαν σύμφωνα με γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, για την κατάσταση που επικρατεί «στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προπαντός για την αναγκαιότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί». Λουκασένκο και Μέρκελ συμφωνήσαν να μείνουν επ’ αυτού σε επαφή.

Το γεγονός ότι ό η γερμανίδα καγκελάριος ήταν η πρώτη δυτική ηγέτης που επικοινώνησε με το λευκορώσο πρόεδρο μετά την αμφιλεγόμενη νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2020 προκάλεσε την κριτική των Πρασίνων. Ο εκπρόσωπος της ΚΟ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Όμιντ Νούριπουρ, κάνει λόγο για «ολέθριο μήνυμα»: Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει μαζί του η κ. Μέρκελ αναγνώρισε «εκ των πραγμάτων» (de facto) την εκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε το πρωί στη γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).

 

Διφορούμενες αντιδράσεις

Παράλληλα, ο πολιτικός των Πρασίνων επέκρινε την επαναπροώθηση προσφύγων (push backs) από την Πολωνία στη Λευκορωσία και υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην ΕΕ.

Μiα κάθετα αντίθετη άποψη υποστηρίζει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απορρίπτει την υποδοχή προσφύγων από τη Λευκορωσία στη Γερμανία και εκφράζεται υπέρ της επιστροφής τους στις χώρες από τις οποίες κατάγονται. Θα πρέπει να καταστεί σαφές, «ότι η ΕΕ δεν θα το επιτρέψει σε εγκληματίες όπως ο Λουκασένκο», τόνισε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, ARD.

Τόσο ο Χάικο Μάας όσο και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σσοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, υποστηρίζουν το δικαίωμα της Πολωνίας να αναγείρει φράχτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία. «Αν η πολωνική κυβέρνηση λάβει μια τέτοια απόφαση, τότε δεν δικαιούμαστε εμείς να πούμε ότι δεν πρέπει να το κάνει», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Σολτς.