Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα πρόκειται να συγκαλέσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μαζί με τον Εμμανουέλ Μακρόν, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οπότε και η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, διαδεχόμενη την Σλοβενία.
«Είναι καιρός να περάσει η Ευρώπη στο επόμενο επίπεδο» επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ενωσης.
«Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα των εκστρατευτικών δυνάμεων. Για το ποιες και πόσες χρειαζόμαστε: ομάδες μάχης ή ενωσιακές «δυνάμεις εισόδου. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μέρος της συζήτησης —και πιστεύω ότι θα αποτελέσει και μέρος της λύσης» ε’ιπε σε δηλώσεις της η Ντερ Λάιεν.
«Μπορεί να έχεις τις πιο προηγμένες δυνάμεις στον κόσμο, αλλά αν ποτέ δεν είσαι προετοιμασμένος να τις χρησιμοποιήσεις, τι χρησιμότητα έχουν; Ως τώρα, αυτό που μας κρατούσε πίσω δεν ήταν έλλειψη δυνατοτήτων, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης» τόνισε επίσης.
Σημειώνεται ότι ο Μακρόν, όπως και η κ. Ντερ Λάιεν είνα υπέρμαχοι της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.
Η χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας (Άρθρο 42(2) της ΣΕΕ). Η Συνθήκη, ωστόσο, ορίζει σαφώς τη σημασία των εθνικών πολιτικών άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ ή της ουδετερότητας.
Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την παροχή περισσότερων πόρων, την διευκόλυνση της συνεργασίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την υποστήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων:
Σε παγκόσμιο επίπεδο,ωστόσο τα κράτη-μέλη της ΕΕ επενδύουν σχετικά μικρό ποσοστό του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες σε σύγκριση με τις ηγέτιδες χώρες σε παγκόσμιο ή περιφερειακό επίπεδο, ή ακόμα και σε σύγκριση με χώρες που βρίσκονται εντός ή πλησίον ασταθών και ευάλωτων σε κρίσεις περιοχών.
Για το μεταναστευτικό
Η εργαλειοποίηση ανθρώπων «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», τόνισε εξάλλου η Πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο δράσης του καθεστώτος της Λευκορωσίας, έκανε λόγο για «υβριδική επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης ενώ υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα για μια ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της μετανάστευσης».
«Οι άνθρωποι δεν αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί», υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «το καθεστώς στο Μινσκ εργαλειοποίησε ανθρώπους. Έβαλαν ανθρώπους στα αεροπλάνα και τους μετέφεραν στα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτό».
Υπογράμμισε ότι «αυτό καθίσταται σαφές από την άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας».
Η πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά. Παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλα σύνορα. Και θα ξαναδούμε στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο των εργασιών μας για το Σένγκεν, θα καθορίσουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων επιθέσεων και θα διασφαλίσουμε την ενότητα όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων».