Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας συναντήθηκαν σήμερα για να συζητήσουν για μια επιθεώρηση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, αυτόν της Ζαπορίζια, που έχει βομβαρδιστεί αρκετές φορές.
Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής της Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ και ο Ρώσος πρεσβευτής σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η Ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
Γκρόσι και Λιχατσόφ “συζήτησαν λεπτομερώς το σύνολο των σχετικών θεμάτων με την προβλεπόμενη επιθεώρηση από τον ΙΑΕΑ του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια”, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία.
“Η ρωσική πλευρά συμμερίζεται την πρόθεση να οργανωθεί μια τέτοια αποστολή στο εγγύς μέλλον, μόλις η στρατιωτική κατάσταση επί του πεδίου το επιτρέψει, και είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της επιμελητειακής”, πρόσθεσε η Rosatom.
Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Γκρόσι δήλωσε ότι είχε “σημαντικές τεχνικές συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη για την επικειμένη αποστολή του ΙΑΕΑ” στη Ζαπορίζια.
Η συνάντηση των Γκρόσι και Λιχατσόφ πραγματοποιείται την ώρα που η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ουκρανίας και της Ευρώπης, προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Ο πυρηνικός σταθμός, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί από τον Μάρτιο υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, βομβαρδίστηκε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αρνούνται αμφότεροι την ευθύνη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γκρόσι στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της Rosatom “υπογράμμισε ότι η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων όπου κι αν βρίσκονται ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη Ρωσία”, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας.
Μια επιθεώρηση στη Ζαπορίζια από τον ΙΑΕΑ αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων εδώ και εβδομάδες αλλά οι πρακτικές της λεπτομέρειες του παραμένουν υπό συζήτηση, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία θέτουν η καθεμία τις δικές τους προϋποθέσεις.