Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Ανυποχώρητος παραμένει ο Μακρόν

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Παρισιού, αλλά και άλλων πόλεων και διαμαρτύρονται για το συνταξιοδοτικό, με τον Εμανουέλ Μακρόν να παραμένει ανυποχώρητος.

Όσο περνούν οι μέρες η έκρυθμη κατάσταση δεν εκτονώνεται αντίθετα τα επεισόδια γίνονται όλο και πιο βία, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν αδικαιολόγητη αστυνομική βία, ενώ οι βανδαλισμοί στους δρόμους και στα δημόσια κτήρια των πόλεων αυξάνονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, μέσα από φλόγες, βανδαλισμούς κι αποκαΐδια εκδηλώθηκε η οργή κατά της κυβέρνησης Μακρόν στην Γαλλία. Μετά το τέλος των ειρηνικών μαζικών συγκεντρώσεων, άγνωστοι έβαλαν φωτιά στην κεντρική είσοδο του Δημαρχείου στο Μπορντό.

Η ένταση και οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις δεν έλειψαν για ακόμη μία νύχτα και στην πόλη του Φωτός, όπου προηγουμένως οι Γάλλοι διαδήλωσαν μαζικά για ένατη ημέρα. Τα συνδικάτα μιλούν για περισσότερους από 800.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα και περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια στην Γαλλική επικράτεια. O υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως περισσότεροι από 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν μόνο στα χθεσινά επεισόδια στο Παρίσι.

«Δεν θα υπάρξει πολιτική εξουσία, δημοκρατία και θεσμοί, εάν αποσύρουμε έναν νόμο επειδή πυρπολήθηκαν 900 κάδοι και παγκάκια και έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικούς. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να τον αποσύρουμε με αντάλλαγμα την βία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας, Ζεράρντ Νταρμάναν.

Συγχαρητήρια από τον πρόεδρο Μακρόν στις δυνάμεις ασφαλείας

Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη αστυνομική βία ενώ το αρχηγείο της Γαλλικής Αστυνομίας αναφέρει ότι ξεπερνούν τους 300 οι τραυματίες αστυνομικοί από την αρχή των κινητοποιήσεων. Παρά την μαζικότητα των κινητοποιήσεων και τα επεισόδια η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αφού έσπευσε σήμερα να διαχωρίσει τους ταραξίες από τους διαδηλωτές ευχαρίστησε τα σώματα ασφαλείας.

«Απέναντι στη βία, την οποία διαχωρίζω από τις διαδηλώσεις, θα συνεχίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή σταθερότητα. Καταδικάζω τη βία της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες, επιθυμώ τον καταλογισμό ευθυνών και επαναβεβαιώνω τη στήριξή μου στα σώματα ασφαλείας που έχουν κάνει υποδειγματική δουλειά».

Οι ταραχές στην Γαλλία έφεραν όμως με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν και την αναβολή της πρώτης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στο Παρίσι.

«Πιστεύω πως δεν θα ήμασταν σοβαροί και θα μας έλειπε λογική, το να προτείνουμε στην Αυτή Μεγαλειότητα και τη βασιλική σύζυγό να κάνουν μία επίσημη επίσκεψη εν μέσω διαδηλώσεων».

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν πως νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν συντονισμένα την ερχόμενη Δευτέρα ενώ καλούν τους Γάλλους στους δρόμους και το Σαββατοκύριακο.