Συνάντηση Στόλτενμπεργκ τις επόμενες ημέρες με αξιωματούχους Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας

«Είμαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι θα προσκαλέσει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες κορυφαίους αξιωματούχους από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία για μια συνάντηση με αντικείμενο την αντίθεση της Άγκυρας στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Είμαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν.

Παραμένει στόχος η γρήγορη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

O πόλεμος στην Ουκρανία είναι «ένας άγριος πόλεμος», είχε αναφέρει – πριν από λίγες ημέρες – ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι «είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν. Έκανε ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος, έχοντας σχεδιάσει να πετύχει τους στόχους του σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε σε ομάδα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων η βελγική εφημερίδα «La Libre» και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μια από τις πιο αναμενόμενες ενέργειες στρατιωτικής επίθεσης που είχαμε ποτέ». Επίσης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρά διάρκεια».

Όσον αφορά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να ενταχθούν στη Συμμαχία και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία (για τη Σουηδία και τη Φινλανδία). Αλλά χρειάζεται και οι τριάντα σύμμαχοι να συμφωνούν. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε εκεί».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και, όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ. Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία» προσέθεσε ενώ ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος με δεδομένο την παρούσα κατάσταση, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι «έχει παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι καλωσορίζουν αυτή τη βοήθεια. Είμαστε 30 σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διαφορετική γεωγραφία, διαφορετικές απόψεις και στάσεις για πολλά θέματα. Το καθήκον μου είναι να μας επιτρέψω, παρά αυτές τις διαφορές, να συμφωνήσουμε στο πιο σημαντικό πράγμα, δηλαδή στο ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι σε αυτήν την περίπτωση είμαστε έτοιμοι να προσκαλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».