Quantcast

Συμβούλιο υπουργών εσωτερικών της ΕΕ: Γαλλική πρόταση για δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό

Στόχος οι 10.000 μετεγκαταστάσεις

Σε γαλλική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης στην διαχείριση του μεταναστευτικού και την πολιτική ασύλου στην Ευρώπη κατέληξε το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης.

 

 

Ειδικότερα, υπέρ μιας πρότασης που προβλέπει ότι τα κράτη δεσμεύονται να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από τις μεσογειακές χώρες, οι οποίες υφίστανται πίεση, ή διαφορετικά να συνεισφέρουν οικονομικά τάσσεται μία «ευρεία πλειοψηφία» ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.

«Μείζων πρόοδος»

«Μείζων πρόοδος στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών πάνω στο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση: υποστήριξη μιας ευρείας πλειοψηφίας σε δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη που υφίστανται ισχυρή πίεση», έγραψε στο Twitter ο γάλλος υπουργός.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, η γαλλική προεδρία (της ΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν μια σύνοδο της «πλατφόρμας “αλληλεγγύης” που δημιουργήθηκε έπειτα από αίτημα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η ιστορική συμφωνία», πρόσθεσε.

Η πρόταση που υποβλήθηκε στους ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών,, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, παρουσία και του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη προβλέπει ένα «μηχανισμό αλληλεγγύης» διάρκειας ενός έτους που θα μπορεί να ανανεωθεί, σύμφωνα με το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στόχος οι 10.000 μετεγκαταστάσεις

Τα μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν καλούνται να δεσμευθούν σε μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από τα κράτη πρώτης εισόδου ή να προσφέρουν στις χώρες αυτές κάποια συνεισφορά, οικονομική ή σε ανθρώπινα μέσα για παράδειγμα. Το κείμενο προβλέπει τον καθορισμό ενός ετήσιου αριθμού μετεγκαστάσεων. Για την πρώτη χρονιά, ο στόχος είναι 10.000, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Όπως αναφέρει ο Ζεράλ Νταρμανέν, «περισσότερες από δέκα χώρες» είναι έτοιμες να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο μετεγκαταστάσεων. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη δηλώσει πως θα συμμετάσχουν.Η γαλλική πρόταση έχει στόχο να ξεμπλοκάρει την ακανθώδη μεταρρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, που από την κρίση του 2015 σκοντάφτει στις διαιρέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων.