Συμφωνία Πούτιν-Λουκασένκο για αντίδραση στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία περνάει τις κόκκινες γραμμές για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν

Η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία περνάει τις κόκκινες γραμμές για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, δηλώνοντας ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα ενεργήσουν για να προστατεύσουν τη δική τους ασφάλεια.

 

 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι μαζί με τον πρόεδρο Πούτιν έχουν συμφωνήσει κατά την διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών να αντιδράσουν σ’ αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως αυξανόμενη δραστηριότητα των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ειδικότερα ο Λουκασένκο κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή αναπτύσσουν κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία, τα οποία, όπως είπε, ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να λάβουμε κάποιου είδους μέτρα ως απάντηση», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA

Τις δηλώσεις Λουκασένκο επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Το θέμα της δυνητικής διεύρυνσης των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας επανειλημμένα αναφέρθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Πεσκόφ, ενώ ερωτηθείς για το ποια μπορεί να είναι η απάντηση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σε μια ενδεχόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, είπε, ότι θα είναι «ενέργειες για την εγγύηση της ασφάλειας των δύο χωρών». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι «ο πρόεδρος Πούτιν έχει πει ότι αυτό υπερβαίνει εκείνες τις κόκκινες γραμμές για τις οποίες ο ίδιος έχει μιλήσει επανειλημμένα»

Η Ουκρανία αντιδρώντας στην προειδοποίηση του Κρεμλίνου δήλωσε ότι είναι κυρίαρχη των δικών της αποφάσεων σε θέματα ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε σχετική δήλωση με ανάρτηση του στο Twitter.

«Οι ‘κόκκινες γραμμές’ του Πούτιν περιορίζονται στα σύνορα της Ρωσίας», δήλωσε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι «στη δική μας πλευρά των ουκρανορωσικών συνόρων μπορούμε να βρούμε μόνοι μας τι πρέπει να κάνουμε προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού, καθώς και για την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης».