Σβάντε Τούνμπεργκ: Ανησυχώ πολύ για την κόρη μου

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ 16ΧΡΟΝΗΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑΣ

O πατέρας της Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε πως η ακτιβιστική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής βοήθησε την κόρη του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κατάθλιψης, προσθέτοντας ωστόσο ότι ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει πάνω της το «μίσος» που αντιμετωπίζει.

Μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφώνου του BBC ο Σβάντε Τούνμπεργκ είπε ότι η 16χρονη Γκρέτα -που το περιοδικό Time την έχρισε πρόσφατα «πρόσωπο της χρονιάς του 2019»- είναι «πολύ ευτυχισμένη» με τη δράση της παρά τις σκληρές επικρίσεις που δέχεται από άτομα «που δεν θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους». Αποκάλυψε επίσης ότι η κόρη του πάλευε με την κατάθλιψη επί «τρία-τέσσερα χρόνια», προτού ξεκινήσει τις σχολικές απεργίες για την κλιματική αλλαγή τον περασμένο χρόνο. «Σταμάτησε να συζητά και να πηγαίνει στο σχολείο», είπε ο 50χρονος ηθοποιός, εξηγώντας ότι με τη σύζυγό του βρέθηκαν αντιμέτωποι «με τον απόλυτο εφιάλτη κάθε γονιού», όταν η Γκρέτα άρχισε να αρνείται την τροφή.

Για να τη βοηθήσουν, ο Σβάντε Τούνμπεργκ κι η γυναίκα του και τραγουδίστρια της όπερας Μαλένα Έμαν ακύρωσαν συμβόλαια κι άρχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί της και με την αδελφή της Μπεάτα, στο σπίτι τους στη Σουηδία. Άρχισαν να συζητούν και να κάνουν έρευνα για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, κάτι που συνάρπασε τη Γκρέτα σε τέτοιο βαθμό, ώστε άρχισε να κατηγορεί τους γονείς της για «υποκρισία» επειδή έκαναν εκστρατεία για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά όχι για την προστασία του περιβάλλοντος. «Για ποια ανθρώπινα δικαιώματα μάχεστε, από τη στιγμή που δεν παίρνετε στα σοβαρά το θέμα της κλιματικής αλλαγής», είπε η Γκρέτα στους γονείς της, όπως αποκάλυψε ο 50χρονος στο BBC.

Τότε ήταν που αποφάσισαν να αλλάξουν κάποια πράγματα στις ζωές τους, με τη μητέρα της Τούνμπεργκ να εγκαταλείπει τα αεροπορικά ταξίδια και τον πατέρα της να γίνεται χορτοφάγος.

«Όλα αυτά τα έκανα όχι για να σώσω το κλίμα, αλλά για να σώσω το παιδί μου», είπε ο Σβάντε Τούνμπεργκ. «Έχω δυο κόρες και για να είμαι ειλικρινής το μόνο που μετρά για μένα είναι να είναι ευτυχισμένες», ομολόγησε.

Δήλωσε πάντως εξαιρετικά ανήσυχος «με τα fake news, όλα αυτά που λένε πολλοί για την Γκρέτα και το μίσος που αυτά προκαλούν για την ίδια. Ευτυχώς που αντιμετωπίζει απίστευτα καλά την κριτική. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει, αλλά τις περισσότερες φορές ξεσπά σε γέλια, καθώς τα βρίσκει αστεία».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο διάσημος φυσιοδίφης και παρουσιαστής, σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο οποίος τόνισε ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ «αφύπνισε τον κόσμο» για την κλιματική αλλαγή επιτυγχάνοντας «τόσα πολλά, που δεν καταφέραμε πολλοί από εμάς που ασχολούνται με το θέμα εδώ και είκοσι χρόνια». Και πρόσθεσε ότι η 16χρονη ακτιβίστρια ήταν «ο μοναδικός λόγος που η κλιματική αλλαγή έγινε βασικό θέμα στις πρόσφατες εκλογές στη Βρετανία».