Ο διάλογος του υπουργού Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αρχικές συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα είχαν γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο κ. Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου πέρα από τον Ν. Παναγιωτόπουλο συναντήθηκε μάλιστα και με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.
Το ζήτημα υπόψιν ήλθε στην επιφάνεια την Πέμπτη αργά το απόγευμα, όταν στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ αναρτήθηκε δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ενημέρωνε πως ύστερα από επικοινωνία του με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, «οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο».
Ηχηρή και άμεση ήταν, εντούτοις, η διάψευση της Αθήνας στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ο διάλογος όπως τον αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα ο ΣΚΑΙ:
Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.
Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;
Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
Στόλτενμπεργκ: Και το Ορούτς Ρέις;
Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Ορούτς Ρέις. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δεν βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Να σημειωθεί πως ο κ. Στόλτενμπεργκ μετά την αντίδραση της Αθήνας προχώρησε σε αναδίπλωση χτες υποστηρίζοντας ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο ΝΑΤΟ», τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Για τον γ.γ. του ΝΑΤΟ υπόψιν και τις δηλώσεις του που προκάλεσαν σύγχυση, ο κ. Πέτσας επισήμανε σήμερα στον ΣΚΑΙ ότι ήταν μια κίνηση που δεν έπρεπε να γίνει, ώστε να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.