Quantcast

Στόλτενμπεργκ: «Βέβαιος» ότι η Τουρκία θα επικυρώσει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Ο γ.γ. της Συμμαχίας δήλωσε ότι η Τουρκία έχει «θεμιτές ανησυχίες» και ότι «κανένας άλλος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία»

Τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – ΝΑΤΟ.

Κληθείς να σχολιάσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας προκειμένου να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε βέβαιος ότι η διαδικασία προσχώρησης θα ολοκληρωθεί και ότι η Τουρκία, όπως και η Ουγγαρία, θα το επικυρώσουν. Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία έχει «θεμιτές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της» και πρόσθεσε ότι «κανένας άλλος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει από την τρομοκρατία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα προσχώρησης το Μάιο, ενώ τον Ιούλιο στη Μαδρίτη τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας κάλεσαν τις δύο χώρες προς ένταξη και σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης των δύο χωρών έχει επικυρωθεί από τα 28 εκ των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε, επίσης, ότι τον Ιούλιο στη Μαδρίτη υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, βάσει της οποίας οι δύο υποψήφιες χώρες συμφώνησαν να άρουν τους περιορισμούς σε εξαγωγές όπλων – κάτι το οποίο έγινε – και να εργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι το οποίο γίνεται και υπάρχει «στενή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί».

Συνεχίζοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας από κάποια κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή και πως είναι «αδιανόητο» οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν στρατιωτική απειλή, χωρίς την αντίδραση της Συμμαχίας.

Ο ίδιος ανέφερε, τέλος, ότι η σύμπραξη Ε.Ε.-ΝΑΤΟ θα γίνει ακόμη πιο σημαντική όταν η Φινλανδία και η Σουηδία γίνουν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ.

Σουηδία: Δεν θα αποδεχθούμε όλα τα αιτήματα της Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε την Κυριακή ότι και ο ίδιος αναμένει πως η Τουρκία θα δώσει την έγκρισή της για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα καταστεί δυνατό να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της Άγκυρας προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η Τουρκία επιβεβαιώνει πως έχουμε πράξει ό,τι είχαμε προαναγγείλει, αλλά επίσης έχει καταθέσει αιτήματα που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να ικανοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία, αλλά και η Φινλανδία, υπέγραψαν εντός του 2022 μια τριμερή συμφωνία, με στόχο να ξεπεραστούν οι εντάσεις της Άγκυρας για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού έγιναν στον απόηχο της απόρριψης του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στις 19 Δεκεμβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει προσωπικά από τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον την έκδοση του Κενές, παρότι ο δημοσιογράφος είχε εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στη Σουηδία, υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ