Στόλτενμπεργκ: Ώρα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες

Είναι ώρα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ την Παρασκευή.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Συμμαχίας τόνισε ότι έφτασε ο καιρός να υποδεχθεί το ΝΑΤΟ τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς ως πλήρη μέλη του. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη η Άγκυρα δεν έχει άρει τις σχετικές επιφυλάξεις της, μολονότι έχει δηλώσει ότι οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Αντιθέτως την Πέμπτη η Βουδαπέστη δήλωσε ότι στηρίζει την άμεση ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στη Συμμαχία, αίροντας τις δικές της επιφυλάξεις.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι δεν θα υπήρχε μόνιμη ειρήνη στην Ουκρανία εάν η Ρωσία κέρδιζε τον πόλεμο, τονίζοντας ότι η Συμμαχία δεν θα υποχωρήσει από την υποστήριξή της στο Κίεβο.

Σχετικά με την επικείμενη παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων Πάτριοτ από τη Γερμανία στην Πολωνία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι αποφάσεις για συγκεκριμένα συστήματα είναι εθνικές αποφάσεις, είπε προσθέτοντας πάντως ότι συμφωνίες τελικού χρήστη και άλλες ρυθμίσεις μερικές φορές ότι απαιτούν διαβουλεύσεις με άλλους συμμάχους.

Πηγή: Reuters, kathimerini.gr