Quantcast

Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει χρόνια

Μιλώντας σε σύνοδο νεολαίας στις Βρυξέλλες, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι απολύτως πιθανό αυτός ο πόλεμος να ‘τραβήξει’, διαρκώντας μήνες και χρόνια»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε την Πέμπτη ότι η στρατιωτική συμμαχία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία για «τα επόμενα χρόνια» στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

 

Μιλώντας σε σύνοδο νεολαίας στις Βρυξέλλες, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι απολύτως πιθανό αυτός ο πόλεμος να ‘τραβήξει’, διαρκώντας μήνες και χρόνια».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το μακροπρόθεσμο».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ – περιλαμβανομένων χωρών εκτός της συμμαχίας – συναντήθηκαν στο Ραμστάιν της Γερμανίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν την άμυνα και την ασφάλεια της Ουκρανίας.

 

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ετοιμάζονται να της παράσχουν όπλα σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ αναφέρει το BBC.

Αρκετές χώρες έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους Times, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας πιστεύει πως είναι ρεαλιστικό σενάριο η συνέχιση του πολέμου για πέντε ή ακόμα και για δέκα χρόνια. Στην ομιλία της έκανε μόνο λόγο για ανάγκη προετοιμασίας για έναν πόλεμο «μακράς διαρκείας», προειδοποιώντας και για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής σε άλλες χώρες, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.

Στο σημείο αυτό είπε πως μαζί με τις χώρες αυτές, η Δύση πρέπει να διασφαλίσει πως και οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν την ανθεκτικότητα και τις ικανότητες «να διατηρήσουν την κυριαρχία και την ελευθερία τους», σχολιάζοντας ότι «η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ είναι ιερή».

Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία «απειλεί την ασφάλεια» της Ευρώπης, προειδοποίησε πάντως σήμερα το Κρεμλίνο μετά τη νέα έκκληση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας να δοθούν περισσότερα βαρέα όπλα και αεροπλάνα στο Κίεβο.

«Η τάση αυτή να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα, κυρίως βαρέα όπλα, αυτή είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Βρετανίδα υπουργός ζήτησε χθες Τετάρτη να αυξηθούν οι παραδόσεις βαρέων όπλων και αεροπλάνων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.