«Η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που ελέγχεται από τη Μόσχα, αφού δεν κατάφερε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Σημείωσε δε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία, είπε ο Kyrylo Budanov, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει σύντομα ανταρτοπόλεμο στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη.
Παράλληλα, ο περιφερειακός διοικητής του Χαρκόβου αναφέρει ότι η Ουκρανία έχει ανακτήσει αρκετά χωριά από τις ρωσικές δυνάμεις σε μια σειρά αντεπιθέσεων, μεταξύ άλλων στα ανατολικά του Χάρκοβο και στα βορειοδυτικά της Μαριούπολης.
Πρόσθεσε ότι ορισμένα χωριά γύρω από τη Malaya Rogan ανακαταλήφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις. Το βίντεο που επαληθεύτηκε από το CNN δείχνει τα ουκρανικά στρατεύματα να ελέγχουν τη Βιλχίβκα, έναν από τους οικισμούς περίπου 20 μίλια από τα ρωσικά σύνορα.
Η επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων γύρω από το Χάρκοβο αντικατοπτρίζεται και βορειότερα, κοντά στην πόλη Σούμι, όπου τα στρατεύματα έχουν απελευθερώσει έναν αριθμό οικισμών. Μια ξεχωριστή αντεπίθεση στο νότο οδήγησε επίσης στην απελευθέρωση δύο χωριών από τις ρωσικές δυνάμεις βορειοδυτικά της Μαριούπολης, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της Ζαπορίζια.
Μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων διεξάγονται και στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, καθώς όπως ανέφερε την Παρασκευή η Μόσχα η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησης» έχει ολοκληρωθεί και πλέον επικεντρώνονται στην απελευθέρωση του Ντόνετσκ και της Λουγκάνσκ.
Σε ενημέρωση του πριν από λίγο, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι απέκρουσε επτά εχθρικές επιθέσεις στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ του Ντονμπάς, καταστρέφοντας οκτώ άρματα μάχης.
Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για μάχη που δίνεται για τον έλεγχο δύο χωριών κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Ντόνετσκ και ισχυρίστηκε επίσης ότι μια επίθεση με πυραύλους κατέστρεψε αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτομίρ, δυτικά του Κιέβου, την Παρασκευή.
Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ.
«Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Πασετσνίκ, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης. «Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Τον περασμένο μήνα η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και λίγο μετά διέταξε την έναρξη μιας ειρηνευτικής, όπως την αποκάλεσε, επιχείρησης εκεί.
Νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε τις χθεσινές πυραυλικές επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων στη Λβιβ και έξω από το Κίεβο, λέγοντας ότι στόχευε να καταστρέψει τις προμήθειες καυσίμων για τα ουκρανικά στρατεύματα. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν τουλάχιστον δύο πύραυλοι έπληξαν τη Λβιβ.
Σύμφωνα δε με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι επιθέσεις έγινα με έξι πυραύλους υψηλής ακριβείας τύπου Κρουζ, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις και ένα εργοστάσιο που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης.
Επίσης, ανέφερε ότι κατέστρεψε έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ότι εκτόξευσε από τη θάλλασσα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να καταστρέψει ένα οπλοστάσιο πυραύλων S-300 και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων BUK κοντά στο Κίεβο.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», τονίζει στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα «υποτάξει» το Σλάβουτιτς, όπου ζουν εργάτες του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, μετά την είσοδο των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη το Σάββατο κι έπειτα από πολυήμερες μάχες. Μάλιστα, εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη των στρατευμάτων, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν για λίγο τον δήμαρχο της πόλης αλλά τελικά τον άφησαν ελεύθερο, σύμφωνα με δήλωση του ουκρανικού πολιτικού κόμματος Sluha Narodu.
Τον φόβο ότι το Τσερνίχιβ, το οποίο σφυροκοπάται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες κιόλας μέρας της εισβολής, θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Μαριούπολη εκφράζουν οι ουκρανικές αρχές.
Αν και βρίσκεται στον δρόμο προς το Κίεβο και δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, το Τσερνίχιβ είναι περικυκλωμένο και οι κάτοικοι που δεν μπορούν να διαφύγουν, ενώ καλούνται να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη ρεύματος και πόσιμου νερού, καθώς δέχεται συνεχώς ανηλεείς βομβαρδισμούς.
Μάλιστα, η πόλη έχει αποκοπεί, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπάρχουν 44 βαριά τραυματίες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη πόλη για θεραπεία.
Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι άνοιξε γραφείο στη ρωσική πόλη Ροστόφ του Ντον για να διευκολύνει την απέλαση Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία. Η ΔΕΕΣ, η οποία γενικά διατηρεί χαμηλό προφίλ, εξέδωσε την ανακοίνωση μετά «ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο» ότι βοηθούσε τη Ρωσία να μετακινήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους έξω από τη χώρα.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 5.200 άνθρωποι διέφυγαν χθες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, είπε ότι δύο σοβαρά τραυματισμένα παιδιά και ένα βρέφος με πνευμονία ήταν μεταξύ των 4.331 κατοίκων που διέφυγαν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, φτάνοντας στη Ζαπορίζια. Οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω αναφορών από τις ουκρανικές αρχές το Σάββατο ότι κονβόι λεωφορείων κρατούνταν από ρωσικές δυνάμεις.