Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης
Η ιδέα της αποστολής ξένων μαχητών στο Κασμίρ και την Παλαιστίνη με φόντο τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση τέθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Τουρκία που διοργάνωσε η μυστική παραστρατιωτική ομάδα SADAT του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Όχι μόνο το ΝΑΤΟ, αλλά όλες οι παγκόσμιες δυνάμεις, είπαν ότι κάθε εθελοντής, μπορεί να πάει στην Ουκρανία. Μπορείτε να πολεμήσετε ώμο με ώμο με τον ουκρανικό στρατό και τους αποκαλούν ήρωες. Το προσυπογράφω αυτό. Αλλά η μόνη μου άποψη είναι: Θα επιτραπεί σε αυτούς τους εθελοντές να πάνε στην Παλαιστίνη, να πάνε στο Κασμίρ;», δήλωσε ο Syed Ghulam Nabi Fai, ένας καταδικασμένος κακοποιός με καταγωγή από το Κασμίρ, ο οποίος εξέτισε ποινή σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ.
«Μπορούμε να ρωτήσουμε τις παγκόσμιες δυνάμεις γιατί δεν αισθάνεστε αυτόν τον πόνο και τη δυστυχία όταν προέρχεται από τους δρόμους της Παλαιστίνης ή του Κασμίρ;» πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το Nordic Monitor οι παρατηρήσεις του Fai χαιρετίστηκαν από άλλους συμμετέχοντες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση της SADAT, το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ένωσης Υπερασπιστών της Δικαιοσύνης (ASSAM), στις 12 Νοεμβρίου 2022. Η οργάνωση του Fai με έδρα τις ΗΠΑ, το Kashmiri American Council (KAC), μια οργάνωση που χρηματοδοτείται από την πακιστανική Inter-Services Intelligence (ISI). Η ISI είναι εδώ και καιρό εταίρος της SADAT και των συνδεδεμένων με αυτήν οργανώσεων.
Ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, και ο Πακιστανός γερουσιαστής Muhammad Talha Mahmood, ομοσπονδιακός υπουργός για τα κρατίδια και τις παραμεθόριες περιοχές, ήταν επίσης μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Fai εμφανίζεται σε εκδηλώσεις της SADAT. Συνεργάζεται στενά με τον ιδρυτή της SADAT, τον στρατηγό εν αποστρατεία Adnan Tanrıverdi, ο οποίος διετέλεσε πρώην επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου και ο οποίος εξακολουθεί να συμβουλεύει τον Ερντογάν (αν και ανεπίσημα) σε στρατιωτικά θέματα και θέματα ασφάλειας. Ο Fai είχε ταξιδέψει στην Τουρκία και την Ευρώπη για να συμμετάσχει σε συζητήσεις με αξιωματούχους της SADAT στο παρελθόν.
Το γεγονός ότι τέθηκε η ιδέα της αποστολής μαχητών στο Κασμίρ σε συνάντηση της SADAT είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι η SADAT έχει διευκολύνει τη διακίνηση μαχητών στη Συρία, έχει παράσχει όπλα και υλικοτεχνικές προμήθειες σε τζιχαντιστικές ομάδες σε όλο τον κόσμο και έχει συμμετάσχει στην εκπαίδευση ισλαμιστικών φατριών της Λιβύης. Ο ηγέτης της Tanrıverdi στοχεύει στη μετατροπή του κοσμικού συστήματος της Τουρκίας σε ισλαμιστικό καθεστώς βασισμένο στη Σαρία και ονειρεύεται τη δημιουργία ισλαμικού στρατού με τη συμμετοχή μουσουλμανικών χωρών.
Μαχητικές τουρκικές ισλαμιστικές ομάδες παρακολουθούσαν πάντα το Κασμίρ με σκοπό να στείλουν μαχητές για να πολεμήσουν κατά του ινδικού στρατού. Ορισμένοι από αυτούς σκοτώθηκαν μάλιστα σε μάχες πολεμώντας τους Ινδούς. Κάποιοι από αυτούς, σκληραγωγημένοι στη μάχη στο εξωτερικό, πήγαν στη Βοσνία, την Τσετσενία , την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν για να επιδιώξουν τζιχαντιστικούς σκοπούς και να πάρουν τα όπλα εναντίον των «απίστων». Τα τελευταία χρόνια, πολλοί από αυτούς τους μαχητές προσχώρησαν σε άλλες τζιχαντιστικές ομάδες που ήταν ευθυγραμμισμένες με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).
Ο πιο επιφανής Τούρκος τζιχαντιστής που πολέμησε εναντίον του ινδικού στρατού και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ήταν ένας άνδρας με το όνομα Osman Öztürk. Πήγε στο Κασμίρ στις 4 Ιουνίου 1997 και πέθανε στις 11 Ιουλίου 1997, ενώ πολεμούσε για τη Hizb-ul-Mujahideen, μια ριζοσπαστική και αυτονομιστική οργάνωση που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας, του Καναδά και των ΗΠΑ.
Ο Öztürk έχει γίνει πρότυπο για τους Τούρκους τζιχαντιστές που τον χαιρετίζουν ως ήρωα και μεγάλο μάρτυρα. Εμφανίστηκε ακόμη και σε ημερολόγια που στάλθηκαν σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και σε ριζοσπαστικές οργανώσεις στην περιοχή του Κασμίρ για κατήχηση και εκστρατείες στρατολόγησης νέων. Το Nordic Monitor έλαβε φωτογραφίες από ένα ορφανοτροφείο που διαχειρίζεται το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Βοήθεια (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, ή IHH) στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ. Οι φωτογραφίες, που πιστεύεται ότι τραβήχτηκαν κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο του 2014, δείχνουν έναν άνδρα να λέει στα παιδιά που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του για τους ανθρώπους που εμφανίζονται στο ημερολόγιο, το οποίο ήταν αναρτημένο στους τοίχους του ορφανοτροφείου.
Η IHH είναι μια ριζοσπαστική οργάνωση που συνδέεται με τζιχαντιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, και αποτέλεσε αντικείμενο αντιτρομοκρατικής έρευνας τον Ιανουάριο του 2014 στην Τουρκία. Σώθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος παρενέβη στην υπόθεση. Η οργάνωση συνεργάζεται στενά με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, της οποίας ηγείται ο έμπιστος του Ερντογάν Χακάν Φιντάν, μια ισλαμιστική προσωπικότητα, και περιγράφηκε ως παγκόσμιος προμηθευτής υλικοτεχνικής υποδομής για τζιχαντιστικές ομάδες από εμπειρογνώμονες σε θέματα τρομοκρατίας.
Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας Tevhid Selam απελευθερώθηκαν από τη φυλακή μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των λίγων, συμπεριλαμβανομένου του Özman, που εξακολουθούν να εκτίουν ποινή φυλάκισης. Μια νέα έρευνα για το δίκτυο, που ξεκίνησε το 2011 από εισαγγελέα, αποσιωπήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν τον Φεβρουάριο του 2014 πριν η υπόθεση οδηγηθεί σε δίκη. Πολλοί ύποπτοι στη νέα έρευνα ήταν καταδικασμένοι κακοποιοί από τη δεκαετία του 1990.
Μερικοί από αυτούς που αποτέλεσαν αντικείμενο αντιτρομοκρατικής έρευνας αποδείχθηκε ότι ήταν στενοί συνεργάτες του προέδρου Ερντογάν, όπως ο Σεφέρ Τουράν, ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, και ο Μουσταφά Βαράνκ, πρώην συνεργάτης και νυν υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας.
Είναι σαφές ότι με την πολιτική προστασία του Ερντογάν, οι Τούρκοι τζιχαντιστές αισθάνονται ενθαρρυμένοι. Με δεκάδες χιλιάδες εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων αξιωματικών που είχαν ερευνήσει τέτοιες ομάδες στο παρελθόν, εκτός εικόνας, οι Τούρκοι τζιχαντιστές δρουν ατιμώρητοι και δεν αντιμετωπίζουν καμία πραγματική καταστολή από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο έχει πλέον σχεδιαστεί για να κυνηγά πολιτικούς αντιπάλους, επικριτικούς δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ως αποτέλεσμα αυτού του ανεκτικού περιβάλλοντος, η SADAT διοργανώνει συναντήσεις κατά τις οποίες συζητείται ελεύθερα η αποστολή εθελοντών για να πολεμήσουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Κασμίρ.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor