Στη Μόσχα ισραηλινή αντιπροσωπεία – Διαμάχη Ισραήλ και Ρωσίας για μια εβραϊκή υπηρεσία μετανάστευσης

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει τη διάλυση του ρωσικού παραρτήματος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Εβραϊκό Πρακτορείο

Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με αξιωματούχους, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαϊρ Λαπίντ, εν μέσω μιας διαφωνίας για τις δραστηριότητες στη Ρωσία μιας υπηρεσίας που βοηθά Εβραίους να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας επιδιώκει τη διάλυση του ρωσικού παραρτήματος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Εβραϊκό Πρακτορείο. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι η υπηρεσία αυτή έχει παραβιάσει τους νόμους περί ιδιωτικότητας και αναμένεται να παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες σε ρωσικό δικαστήριο αύριο Πέμπτη.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Ισραήλ για τη δημιουργία μας κρίσης με τη Ρωσία, η οποία φιλοξενεί μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, ενώ παράλληλα η Μόσχα ασκεί επιρροή στη γειτονική στο Ισραήλ Συρία.

«Σε συντονισμό με τις αρχές της Ρωσίας, η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για τη Μόσχα σήμερα το βράδυ και θα έχει συναντήσεις με τα αρμόδια μέρη του ρωσικού συστήματος», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Λαπίντ.

Περίπου 600.000 Ρώσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων από τότε που προέκυψε η διαμάχη για το Εβραϊκό Πρακτορείο, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ και είναι η μεγαλύτερη εβραϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση στον κόσμο.

Ο Λαπίντ έχει πει ότι το κλείσιμο του παραρτήματος της υπηρεσίας στη Ρωσία θα ήταν κάτι «σοβαρό, με συνέπειες για τις (διμερείς) σχέσεις».