Σρι Λάνκα: Επείγουσα έκκληση για δωρεές για να αντιμετωπιστεί ο παιδικός υποσιτισμός

Η κατάσταση στη Σρι Λάνκα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη

Θέμα χρόνου στη χρεοκοπημένη Σρι Λάνκα ήταν να υπάρξει επισιτιστική κρίση και παιδικός υποσιτισμός. Οι Αρχές της χώρας, απηύθυναν επείγουσα έκκληση για δωρεές προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο παιδικός υποσιτισμός που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στη χώρα, όπου εννέα στους δέκα ανθρώπους εξαρτώνται από τη βοήθεια του κράτους.

Το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τις Γυναίκες και τα Παιδιά ανακοίνωσε ότι κάνει έκκληση για ιδιωτικές δωρεές προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει κοινωνική βοήθεια.

 

Η οικονομική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση

«Στο αποκορύφωμα της πανδημίας της Covid-19 το πρόβλημα ήταν σοβαρό, αλλά τώρα, η οικονομική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση», δήλωσε ο γραμματέας του υπουργείου Νεΐλ Μπαντάρα Χαπουχίνε σε δημοσιογράφους στο Κολόμπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έρευνα που διενεργήθηκε στα μέσα του 2021 έδειξε ότι 127.000 από τα 570.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 5 ετών, υπέφεραν από υποσιτισμό.

Ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα
Έκτοτε, ο πληθωρισμός καταγραφεί νέα ρεκόρ με τις ελλείψεις τροφίμων και βασικών προϊόντων να γίνονται χρόνιες και ο Χαπουχίνε εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν έχει πολλαπλασιαστεί αλλά ακόμα δεν έχει διενεργηθεί νέα έρευνα.

Ο Χαπουχίνε δήλωσε ότι πάνω από το 90% του πληθυσμού εξαρτάται από την άμεση βοήθεια του κράτους, ποσοστό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.

Έκκληση για χρηματοδότηση

Η Unicef απηύθυνε έκκληση για χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι τα παιδιά σε αυτή τη νησιωτική χώρα της νότιας Ασίας επηρεάζονται δυσανάλογα από τη σοβαρή οικονομική κρίση. Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά εκτιμά ότι 2,3 εκατ. παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Σρι Λάνκα, η οποία περιλαμβάνεται μεταξύ των δέκα χωρών με τους υψηλότερους αριθμούς υποσιτισμένων παιδιών.

Η χώρα κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος, ύψους 51 δισεκ. δολαρίων, τον Απρίλιο.

Στις αρχές Ιουλίου, οι μαζικές διαδηλώσεις εξοργισμένων πολιτών οδήγησαν στην αποχώρηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ο οποίος αναζήτησε καταφύγιο στη Σιγκαπούρη πριν παραιτηθεί.

Ο πληθωρισμός στη Σρι Λάνκα έφθασε το 60,8% τον Ιούλιο, αλλά ανεξάρτητοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι έχει ξεπεράσει το 100%.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με στόχο μια πιθανή διάσωσή της αλλά αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, σχεδόν ένα τέταρτο από τα 22 εκατ. κατοίκους της χώρας έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια και πάνω από πέντε στις έξι οικογένειες δεν σιτίζονται επαρκώς ή αγοράζουν τρόφιμα κατώτερης ποιότητας.