Quantcast

«Σπήλαιο του τρόμου»: Σημαντικά ευρήματα στο Ισραήλ

Αρχαιολόγοι βρήκαν έναν παιδικό σκελετό 6.000 ετών

Οι συνθήκες της ερήμου παρείχαν ένα μοναδικό περιβάλλον για τη φυσική διατήρηση των αντικειμένων.

 

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι παρουσίασαν χθες δεκάδες τμήματα περγαμηνών της Νεκράς Θάλασσας που περιέχουν βιβλικά κείμενα και χρονολογούνται σχεδόν στον 2ο αιώνα μ.Χ. Τα ευρήματα προστίθενται στο σώμα των χειρογράφων που ρίχνουν φως στην ιστορία του ιουδαϊσμού, της παλαιοχριστιανικής ζωής και του αρχαίου πολιτισμού.

 

 

Τα θραύσματα των χειρόγραφων περγαμηνών, τα οποία κυμαίνονται από μόλις λίγα χιλιοστά έως μεγέθη μικρογραφίας, είναι τα πρώτα που ανακαλύφθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην έρημο της Ιουδαίας εδώ και περίπου 60 χρόνια. Βρέθηκαν στο πλαίσιο ενός τετραετούς ισραηλινού εθνικού σχεδίου για την αποτροπή περαιτέρω λεηλασίας αρχαιοτήτων από τις απομακρυσμένες σπηλιές της ερήμου της Ιουδαίας, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ιερουσαλήμ. Η ανασκαφή έφερε στην επιφάνεια πολλά ακόμα σπάνια και ιστορικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πλεκτού καλαθιού με καπάκι που χρονολογείται περίπου στις 10.500 χρόνια και μπορεί να είναι το αρχαιότερο άθικτο καλάθι στον κόσμο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης έναν παιδικό σκελετό 6.000 ετών, μερικώς μουμιοποιημένο, θαμμένο σε εμβρυϊκή στάση και τυλιγμένο σε πανί.

 

 

Τα θραύσματα περιέχουν στίχους από τον Ζαχαρία (8: 16-17), συμπεριλαμβανομένου μέρους του ονόματος του Θεού γραμμένο στα αρχαία εβραϊκά και στίχους από τον Ναούμ (1: 5-6), τα οποία προέρχονται από το βιβλικό βιβλίο των Δώδεκα Μικρών Προφητών. Τα θραύσματα χρονολογήθηκαν με άνθρακα στον 2ο αιώνα μ.Χ., και βρέθηκαν σε ένα σύνολο σπηλαίων γνωστό ως το «Σπήλαιο του Τρόμου», το οποίο ονομάστηκε έτσι για τους 40 ανθρώπινους σκελετούς που βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη δεκαετία του 1960.

 

 

«Αυτά τα ευρήματα δεν είναι μόνο σημαντικά για τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Αβί Κοέν, διευθύνων σύμβουλος του αρμόδιου υπουργείου Υποθέσεων και Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ. «Τα θραύσματα που περιέχουν βιβλικά κείμενα, τα νομίσματα και τα πρόσθετα ευρήματα της δεύτερης περιόδου του ναού που βρέθηκαν σε αυτό το μοναδικό έργο βεβαιώνουν άμεσα την εβραϊκή κληρονομιά της περιοχής και τον αδιαχώριστο δεσμό μεταξύ των εβραϊκών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της θέσης μας σε αυτήν τη γη», πρόσθεσε.

 

 

Τα αντικείμενα πιστεύεται ότι είχαν αποθηκευτεί στο σπήλαιο κατά τη διάρκεια του τρίτου ιουδαϊκού πολέμου, μια ένοπλη εβραϊκή εξέγερση εναντίον της Ρώμης κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Αδριανού, μεταξύ 132 και 136 μ.Χ. Οι άγονες συνθήκες της ερήμου παρείχαν ένα μοναδικό περιβάλλον για τη φυσική διατήρηση των αντικειμένων και των οργανικών υλικών που κανονικά δεν θα άντεχαν τη δοκιμασία του χρόνου.