Quantcast

Spiegel: Άρθρο-εγκώμιο στην Ελλάδα για την διαχείριση της πανδημίας – Οι 4 λόγοι που η χώρα αντιμετώπισε απρόσμενα καλά τον κορωνοϊό

Ταχύτερη ανάρρωση της οικονομίας προβλέπει το γερμανικό περιοδικό

Στο άρθρο-εγκώμιο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας με τίτλο «Η επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας μέσα στην κρίση» το γερμανικό περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι ένα πρόσθετο επιβαρυντικό στοιχείο που είχε να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση ήταν και η μεγάλη δυσπιστία των Ελλήνων έναντι των πολιτικών καθώς και των κρατικών θεσμών, σε συνδυασμό με το οικονομικό κόστος της πολυετούς κρίσης, που αποτελούσαν «συνταγή για καταστροφή».

Αλλά, «παρά τις αντιξοότητες και κόντρα σε όσα ανέμεναν οι περισσότερη ειδικοί, η Ελλάδα κατάφερε μέχρι τώρα να αιφνιδιάσει ευχάριστα (…) Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει ακόμη μεγάλα τμήματα της Ευρώπης η Ελλάδα κατέγραφε μέχρι τις 3 Μαϊου συνολικά 2,626 κρούσματα και 133 θανάτους, ενώ 37 ασθενείς παρέμεναν στις ΜΕΘ. Αριθμοί για τους οποίους η Ελλάδα κέρδισε τα εγκώμια διεθνών οργανισμών, ξένων κυβερνήσεων και διεθνών ΜΜΕ», σχολιάζει το Spiegel δημοσιεύοντας κι ένα διάγραμμα που συγκρίνει τα κρούσματα της Covid-19 και τους θανάτους σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία.

Kαι παραθέτει τέσσερις λόγους για την επιτυχία της χώρας μας, που άρχισε να χαλαρώνει προσεκτικά μετά από 42 μέρες ή 1.008 ώρες, όπως μέτρησε το Spiegel, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού:«Η κυβέρνηση άκουσε από τον Φεβρουάριο τις προειδοποιήσεις Ελλήνων επιστημόνων και τις εισηγήσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών, όπως ο Ηλίας Μόσσιαλος, διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Υγείας του London School of Economics. «Ορισμένοι με χαρακτήρισαν τρομοκράτη επειδή σήμανα τόσο νωρίς συναγερμό. Ευτυχώς η ελληνική κυβέρνηση άκουσε τους προβληματισμούς μου και άλλων ειδικών και έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά», είπε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε γρήγορα πολιτικές αποφάσεις. Στις 27 Φεβρουαρίου, μία μέρα μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος της Covid-19 στην Ελλάδα η κυβέρνησή του απαγόρεψε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Στις 11 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία, ακολούθησαν σύντομα οι κινηματογράφοι, τα καταστήματα, τα μουσεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι ναοί. Διεθνείς πτήσεις απαγορεύτηκαν, έκλεισαν τα σύνορα κι όλοι οι Έλληνες υποχρεώνονταν να ενημερώνουν με SMS όποτε ήθελαν να βγουν από τα σπίτια τους. «Aν είχαμε καθυστερήσει μία εβδομάδα, η Ελλάδα θα βρισκόταν σε μια παρόμοια κατάσταση με άλλα κράτη, όπως η Ισπανία», λέει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Οι Έλληνες σε μεγάλο βαθμό ακολούθησαν τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση, Σ’ αυτή την κρίση έδειξαν, κατ’ εξαίρεση, να εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 87% εγκρίνει τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα κατάφερε μ’ αυτό τον τρόπο να κερδίσει χρόνο για να αυξήσει πάνω από 70% τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Επιπρόσθετα, προσελήφθησαν σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πάνω από 3.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία.

Το δημοσίευμα του Spiegel καταλήγει σημειώνοντας ότι τώρα που η ελληνική κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, βγαίνουν στην επιφάνεια οι οικονομικές συνέπειες του lockdown καθώς η Ελλάδα είναι στο δρόμο της επιστροφής σε μια βαθιά ύφεση με την ανεργία πιθανώς να εκτοξευτεί ξανά στο 20% και ένα στα τρία ξενοδοχεία και εστιατόρια πιθανώς να μην καταφέρει να ξαναλειτουργήσει. «Όμως οι Έλληνες έχουν μια ελπίδα», όπως συμπεραίνει το άρθρο: «Έδειξαν στους εαυτούς τους και τον κόσμο ότι αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τον κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα: Η χώρα μπορεί να αναρρώσει ταχύτερα από άλλες από τις οικονομικές συνέπειες που εμφανίζονται τώρα»