Quantcast

Σούνακ: Κατακραυγή για την τεράστια πισίνα που χτίζει στην έπαυλή του ενώ η ακρίβεια πλήττει τους Βρετανούς

Η έπαυλη του Σούνακ χτίστηκε το 1826 σε ένα απόμερο χωριουδάκι και το κτήμα περιλαμβάνει και μια ιδιωτική λίμνη

Σφοδρά πυρά δέχεται ο Ρίσι Σούνακ για την κατασκευή μιας τεράστιας πισίνας κόστους 400.000 λιρών στην έπαυλή του, που περιλαμβάνει γυμναστήριο και γήπεδο τένις, την ώρα που οι Βρετανοί βρίσκονται σε απόγνωση με το υψηλό κόστος διαβίωσης και τους λογαριασμούς ρεύματος, που αναμένεται να εκτιναχθούν στις 4.200 λίρες ετησίως κατά μέσο όρο από τον Ιανουάριο.

Νέες φωτογραφίες που δημοσιεύουν βρετανικά ΜΜΕ – σε μια περίοδο μάλιστα που ο Σούνακ προσπαθεί να εμφανιστεί πιο χαλαρός και φιλικός στις επαφές του με τους ψηφοφόρους των Τόρηδων – δείχνουν ότι οι εργασίες συνεχίζονται με φουλ ρυθμούς στην πισίνα του υποψήφιου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Ο Σούνακ κι η σύζυγός του, η κόρη Ινδού δισεκατομμυριούχου Ακσάτα Μέρθι, εξασφάλισαν πέρυσι άδεια κατασκευής ενός νέου πέτρινου κτιρίου με γυμναστήριο, μια πισίνα 12 επί 5 μ. στην έπαυλη που αγόρασαν έναντι 1,5 εκατ. λιρών προ επταετίας κοντά στο Νορθάλερτον.

Οι εργασίες στο κτίριο – μαζί με το γήπεδο τένις των 27 μ. – είναι σε προχωρημένο στάδιο, την ώρα που ετοιμάζονται να κλείσουν δημοτικές πισίνες στην εκλογική του περιφέρεια στο Ρίτσμοντ του Βόρειου Γιόρκσιρ λόγω της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δημοσιεύματα νωρίτερα φέτος ανέφεραν ότι ο Σούνακ θα ξόδευε κάπου 13.000 λίρες ετησίως για τη θέρμανση της δικής του πισίνας – κι αυτό πριν πάρουν την ανιούσα οι τιμές της ενέργειας -.

O διευθυντής του δημοτικού κολυμβητήριου στο Ρίτσμοντ, Όστιν Γκόρντον είπε ότι είναι τρομακτικοί οι λογαριασμοί ρεύματος που φθάνουν και για αυτό θα αναγκαστεί να κλείσει η πισίνα, χωρίς κρατική οικονομική στήριξη. «Είναι ειρωνικό, ο Ρίσι χτίζει πισίνα για την πάρτη του ενώ οι ψηφοφόροι της εκλογικής περιφέρειάς του χάνουν τη δική τους», δήλωσε.

«Κάποιοι άνθρωποι καλούνται να επιλέξουν αν θα φάνε ή θα ζεσταθούν. Οι λογαριασμοί αυξάνονται κι αυτός κάνει τέτοια. Είναι αισχρό», σχολίασε 69χρονος συνταξιούχος στην εφημερίδα The Mirror.

Η έπαυλη του Σούνακ χτίστηκε το 1826 σε ένα απόμερο χωριουδάκι και το κτήμα περιλαμβάνει και μια ιδιωτική λίμνη. Αν και δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα των φορολογουμένων για την κατασκευή της πισίνας του 42χρονου πρώην ΥΠ ΟΙΚ της Βρετανίας, ντόπιοι έχουν γίνει πυρ και μανία, με έναν εξ’ αυτών να δηλώνει: «Όχι με νερό, αλλά με λάσπη θα έπρεπε να τη γεμίσουν την πισίνα. Είναι εξοργιστικό». Η ρεσεψιονίστ, Χέιλι Χάντεν συμπλήρωσε: «[Ο Σούνακ] είναι ένας πολυεκατομμυριιούχος και φαίνεται ότι μας το τρίβει στη μούρη. Αυτός δεν χρειάζεται να ανησυχεί πώς θα πληρώνει τους λογαριασμούς του».

Η έπαυλη κοντά στο Νορθάλερτον είναι ένα από τα πολλά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους ο Σούνακ κι η σύζυγός του, κόρη ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ινδία. Όσο ήταν στο υπουργείο Οικονομικών, ζούσε με την οικογένειά σε ένα διαμέρισμα στη Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά νωρίτερα φέτος μετακόμισαν στο νέο τους σπίτι, αξίας 6,6 εκατ. λιρών στο Κένσινγκτον του Λονδίνου. Διαθέτουν επίσης κι ένα σπίτι αξίας 5,5 εκατ. λιρών στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, όπου αναμένεται να ζήσει ο Σούνακ αν εγκαταλείψει την πολιτική κονίστρα στη Βρετανία.

Ο πρώην τραπεζικός επενδυτής,που είχε εργαστεί μεταξύ άλλων και στη Goldman Sachs, χρησιμοποιεί την έπαυλη στο Γιόρκσαϊρ, όταν δεν συνεδριάζει η Βουλή και δεν χρειάζεται να βρίσκεται στο Λονδίνο.

Διαξιφισμοί Σούνακ – Τρας για την οικονομία

Βρετανικά ΜΜΕ εστιάζουν στον πολυτελή τρόπο διαβίωσης του Σούνακ – που εμφανίζεται με τη σύζυγό του στη Λίστα των Πλουσίων των Κυριακάτικων Τάιμς – την ώρα που δέχεται πιέσεις να κάνει περισσότερα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ο πρώην ΥΠ ΟΙΚ είπα ότι πιθανώς θα προσθέσει «μερικές εκατοντάδες λίρες» στις «ενέσεις» οικονομικής ενίσχυσης των Βρετανών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αν γίνει πρωθυπουργός,αλλά οργανώσεις καταναλωτών λένε ότι θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να βγάλουν οι πολίτες τον χειμώνα με τις προβλεπόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Και καθώς φουντώνει η μάχη της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, Σούνακ και Τρας εκτοξεύουν βέλη ο ένας στον άλλο για τα σχέδιά τους αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Το στρατόπεδο της υπουργού Εξωτερικών κατηγορεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι υιοθετεί σοσιαλιστικές πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν με εκείνον να απαντά ότι οι προτάσεις για περικοπές φόρων της Τρας είναι ανεδαφικές και δεν θα βγάλουν τη Βρετανία από την κρίση του πληθωρισμού. «Θα προτιμούσα να χάσω στην κούρσα, παρά να υπόσχομαι πράγματα που δεν θα μπορέσω να υλοποιήσω», είπε.