Quantcast

Σουηδία και Φινλανδία θα συζητήσουν με την Τουρκία μετά τις αντιρρήσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει διαφωνήσει με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία αύριο Σάββατο στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

 

 

Τι ανέφερε μέλος της Σουηδικής κυβέρνησης

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε.

Οι αιχμές προς τον Ερντογάν

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη… Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Έκπληξη για το Ελσίνκι η δήλωση Ερντογάν

Η σημερινή δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Νιινίστο έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας». Η ένταξη ενός νέου μέλους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Για την απόφαση της Φινλανδίας, καθώς και για την πρόθεση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μίλησε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα ανέφερε: «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ‘ξενώνες’ για τρομοκρατικές οργανώσεις».

Με τις δηλώσεις του, ο κ. Ερντογάν εκτιμάται ότι «κλείνει το μάτι», για μια ακόμη φορά, στον Βλαντίμιρ Πούτιν

 

Τι είπε για τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν αντέδρασε και για τη «γενική άδεια» που έδωσαν οι ΗΠΑ για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις των εδαφών της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «περιφερειακό τμήμα του PKK».

«Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ’ όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία. Έστειλε εξοπλισμό και πυρομαχικά με φορτηγά. Τώρα ακούμε για τέτοια πράγματα. Ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βόρεια Συρία, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το PKK ή το YPG. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε χώρες που φαίνονται φιλικές. Κάνετε λάθος, κάντε τα βήματά σας σωστά. Θα τους τα αναλύσουμε στις μελλοντικές μας συναντήσεις».