Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι είκοσι και πλέον τραυματίστηκαν όταν εξερράγη αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετηθεί μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών κοντά σε σχολεία και νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, τη Μογκαντίσου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
«Έγινε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Επιβεβαιώνονται οι θάνατοι πέντε ανθρώπων, άλλοι δεκαπέντε τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Αμπντιλαχί, αξιωματικός της αστυνομίας διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένδεκα μαθητές.
«Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο στόχος» της επίθεσης, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως στην περιοχή κινείτο «συνοδεία ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας».
Ο Αμπντελκαντίρ Αμπντιραχμάν, διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων Αμίν, δήλωσε από την πλευρά του πως «μέχρι στιγμής ξέρουμε πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν».
Ο Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ, ανέλαβε με δήλωσή του στο Ρόιτερς την ευθύνη για την ενέργεια, δηλώνοντας πως ο στόχος ήταν αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ.
Η Σεμπάμπ (η «νεολαία» στα αραβικά), που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, διαπράττει συχνά βομβιστικές και άλλες επιθέσεις στη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής.
Η έκρηξη, κοντά στη διασταύρωση Κ4, στην καρδιά της Μογκαντίσου, ήταν όσο ισχυρή που κατέρρευσαν τμήματα κοντινών σχολείων κι ενός νοσοκομείου, ενώ αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες σιδερικών.
Η Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία γνωστού σομαλού δημοσιογράφου, του Αμπντιάσις Μοχάμεντ Γκουλέντ, διευθυντή του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού Radio Mogadishu, σφοδρού επικριτή των τζιχαντιστών.
Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Χουσέιν, νοσοκόμος στο κοντινό νοσοκομείο Οσμάν, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι αρχικά «μας χτύπησε το ωστικό κύμα» και κατόπιν «μας ξεκούφαναν πυρά» όπλων, διευκρινίζοντας πως τον έβγαλαν από τα συντρίμμια τμήματος του νοσοκομείου, καθώς τον είχε καταπλακώσει η οροφή: «Τοίχοι του νοσοκομείου μας κατέρρευσαν. Απέναντί μας είναι σχολείο που επίσης κατέρρευσε. Δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί».
Η Σεμπάμπ μάχεται επί χρόνια με σκοπό να ανατρέψει την αδύναμη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση και την AMISOM, τη στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης, και να επιβάλει το δικό της καθεστώς, βασιζόμενο στην ακραία ερμηνεία που κάνει στη σαρία, τον ισλαμικό νόμο.