SOS: «Πυρηνικές» απειλές εκτοξεύονται από Πούτιν προς ΗΠΑ…

Θα είναι μια τραγωδία απρόβλεπτων, αλλά πιθανότατα τρομερών διαστάσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες προειδοποιήσεις

Σε πρώτη ματιά, θα νόμιζε κανείς πως πρόκειται για σκηνοθεσία μιας χολιγουντιανής ταινίας καταστροφής στη Μαύρη Θάλασσα. Ενα ρωσοβρετανικό, σχεδόν «θερμό επεισόδιο» με ρωσικά προειδοποιητικά πυρά εναντίον του βρετανικού αντιτορπιλικού Defender, στη συνέχεια ρωσικά μαχητικά εκτελούν επί πέντε ώρες εικονικές επιθέσεις εναντίον της ολλανδικής φρεγάτας Evertsen κυριολεκτικά μία ανάσα από πάνω της και όλα αυτά στα θεαματικά, ισχυρής επίδειξης ισχύος, ναυτικά γυμνάσια των χωρών του ΝΑΤΟ με την προκλητική συμμετοχή της Ουκρανίας… Και απέναντι σε αυτήν την ΝΑΤΟϊκή συμμαχία το Κρεμλίνο παρέταξε τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με περίπου 20 αεροπλάνα και ελικόπτερα και πυραύλους εδάφους – αέρος S-400 και Pantsir. Επιπλέον, η Ρωσία έκανε δοκιμές των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε ο πρόεδρος Πούτιν το 2014.

Σε όλο αυτό το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου ότι «δεν θα συνέβαινε Παγκόσμιος Πόλεμος, ακόμα κι αν η Ρωσία βύθιζε το βρετανικό αντιτορπιλικό» ήχησαν παράξενα σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξαίρεση την Ουάσινγκτον. Ο Ρώσος πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε το επεισόδιο «ολοφάνερη προβοκάτσια», που πραγματοποιήθηκε όχι μόνο από Βρετανούς, αλλά και Αμερικανούς, διερωτήθηκε «για ποιον λόγο χρειάστηκε να γίνει αυτή η προβοκάτσια», και μάλιστα λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ερωτηθείς αν ο κόσμος έφθασε στο χείλος ενός τέτοιου πολέμου, απάντησε: «Ακόμα κι αν βυθίζαμε αυτό το πλοίο, θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι ο κόσμος θα έφθανε στο χείλος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, διότι εκείνοι που τα πράττουν αυτά γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βγουν νικητές από τον πόλεμο αυτό», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί στη συνέχεια ότι η χρήση του πυρηνικού όπλου θα ήταν η δική του επιλογή.

Θα είναι μια τραγωδία απρόβλεπτων, αλλά πιθανότατα τρομερών διαστάσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες προειδοποιήσεις

Μια ρωσική απάντηση καλοστημένη σε αυτό το σκηνικό και ευθέως απειλητική προς την Ουάσινγκτον και τα δικά της διαβόητα σενάρια. Ενα από τα σενάρια αυτά περιγράφεται στην επίσημη έκθεση 2018 της Επιτροπής, στην οποία το Αμερικανικό Κογκρέσο ανέθεσε να μελετήσει την εθνική άμυνα: «Το 2019, κατόπιν ψευδών ειδήσεων περί ωμοτήτων εναντίον των ρωσικών πληθυσμών σε Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, η Ρωσία εισβάλλει σε αυτές τις χώρες. Ενώ οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να αντιδράσουν, η Ρωσία δηλώνει ότι μια επίθεση εναντίον των δυνάμεών της στις χώρες αυτές θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον της ίδιας της Ρωσίας και θα αντιμετώπιζε μιαν πυρηνική απάντηση. Ρωσικά υποβρύχια επιτίθενται στα διατλαντικά καλώδια οπτικών ινών και Ρώσοι χάκερ παραλύουν τα ηλεκτρικά δίκτυα στις ΗΠΑ, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις καταστρέφουν τους αμερικανικούς στρατιωτικούς και εμπορικούς δορυφόρους. Οι μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις έχουν παραλύσει.Ιντερνετ και κινητά τηλέφωνα έχουν αχρηστευτεί».

Η δικομματική αυτή Επιτροπή του Κογκρέσου, απαρτιζόμενη από έξι Ρεπουμπλικανούς και έξι Δημοκρατικούς, πρότεινε το σενάριο της προληπτικής χρήσης του πυρηνικού όπλου. Ανάλογο σενάριο υιοθέτησε και έναντι της Κίνας: «Το 2024, η Κίνα πραγματοποιεί μιαν αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον της Ταϊβάν, την καταλαμβάνει και οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επέμβουν με ένα υποφερτό κόστος επειδή οι κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες συνεχώς αυξάνονται, ενώ των ΗΠΑ είχαν μείνει στάσιμες λόγω ανεπαρκών στρατιωτικών δαπανών». Αυτά τα σενάρια -εξηγεί η Επιτροπή- απεικονίζουν το γεγονός ότι «η ασφάλεια και η ευημερία των ΗΠΑ βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες». Σήμερα, ωστόσο, η στρατιωτική τους δύναμη, «σπονδυλική στήλη της διεθνούς επιρροής και της αμερικανικής ασφάλειας», έχει διαβρωθεί σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτό οφείλεται στο ότι «αυταρχικοί ανταγωνιστές -και ειδικά η Κίνα και η Ρωσία- επιδιώκουν τώρα την περιφερειακή ηγεμονία και τα μέσα προβολής της ισχύος τους σε παγκόσμια κλίμακα». Θα είναι μια τραγωδία απρόβλεπτων, αλλά πιθανότατα τρομερών διαστάσεων -προειδοποιεί η Επιτροπή-, εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν να απειληθούν τα συμφέροντά τους από έλλειψη βούλησης να υιοθετηθούν «οι σκληρές επιλογές». Αυτά τα ωραία…

 

Πηγή: Parapolitika.gr