Σολτς: Ο Πούτιν μπορεί να επιτεθεί και σε άλλες χώρες

Οι δηλώσεις Σολτς έγιναν στο περιθώριο συνάντησης με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας

Ο Όλαφ Σολτς τόνισε σήμερα πως δεν είναι απίθανο η Ρωσία να επιτεθεί και σε άλλες χώρες, εάν καταφέρει να κυριαρχήσει στην Ουκρανία. Ο καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε πως το γεγονός πως η Μόσχα παραβιάζει διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο δημιουργεί την αίσθηση πως αυτό δεν είναι «κάτι τρομερό» και υποστήριξε πως σε περίπτωση που Σουηδία και Φινλανδία υποβάλλουν τελικώς αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι στο ρωσικό στόχαστρο.

Οι δηλώσεις Σολτς έγιναν στο περιθώριο συνάντησης με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας για τις οποίες ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε πως η χώρα του θα στηρίξει ανοιχτά την ένταξή τους στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Σε άλλη συνέντευξη του παραχώρησε ο Σολτς στο περιοδικό Stern, ο καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτηρίζει την πολιτική του Κρεμλίνου ιμπεριαλιστική και σημειώνει πως ο Πούτιν αντιλαμβάνεται κυρίαρχες και ανεξάρτητες χώρες σαν την πίσω αυλή της Ρωσίας. «Επιθυμεί να αυξήσει τα σύνορα της χώρας του δια της βίας. Προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποκαταστήσει αυτό που στο μυαλό του έχει ως μεγαλείο της Ρωσίας μέσα από τον πόλεμο και τον θάνατο» αναφέρει ο Σολτς στην συνέντευξή του.

Η σύσταση για αποθέματα

Οι νέες δηλώσεις Σολτς εντείνουν την παγκόσμια ανησυχία μετά και την προτροπή χθες μέσω συνέντευξης στη Handelsblatt της υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ προς τους συμπατριώτες της να αποθηκεύσουν στα σπίτια τους βασικές προμήθειες σε τρόφιμα, υγρά και πρώτες ύλες διατροφής για δέκα ημέρες. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις: τις πανδημίες, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγές, τους κινδύνους πολέμου», είπε.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της πολιτικής προστασίας, στην οποία έδωσε «υψηλή προτεραιότητα». Στο πλαίσιο αυτό, η Φέιζερ αναφέρθηκε σε λίστα που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Η λίστα αναφέρεται στις βασικές προμήθειες επιβίωσης 10 ημερών για ένα άτομο και περιλαμβάνει 20 λίτρα πόσιμο νερό, Δημητριακά, προϊόντα δημητριακών, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι (3,5 κιλά), Λαχανικά, όσπρια (4 κιλά), 2,6 κιλά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και προμήθειες φρούτων, ξηρών καρπών, αυγών και λαδιού.

Σε περίπτωση καταστροφής όπως πλημμύρα, διακοπή ρεύματος ή καταιγίδα, υπάρχει κίνδυνος να είναι δύσκολο να προμηθευτείτε τρόφιμα, γράφει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στον «Οδηγό για ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης και σωστή δράση». Ο στόχος πρέπει να είναι να μπορέσετε να επιβιώσετε 10 ημέρες χωρίς να χρειάζεται να πάτε για ψώνια.

Το φυλλάδιο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία περιέχει επίσης μια λίστα ελέγχου με άλλα πράγματα που θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στο νοικοκυριό, όπως σεντούκια φαρμάκων, είδη υγιεινής και αποσκευές έκτακτης ανάγκης