Σολτς: “Ο Πούτιν δεν έχει απειλήσει ούτε εμένα ούτε τη Γερμανία”

"Ο Πούτιν δεν απείλησε ούτε εμένα ούτε τη Γερμανία", δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag

Μάλλον, είπε, οι συνομιλίες ήταν μια ανταλλαγή αμφιλεγόμενων θέσεων: “Στις τηλεφωνικές μας συνομιλίες, οι πολύ διαφορετικές μας απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία έγιναν πολύ σαφείς”.

Ο Σολτς έκανε λόγο για ανταλλαγή αντίθετων θέσεων στις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο. “Ξεκαθαρίζω στον Πούτιν ότι η Ρωσία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον πόλεμο”, δήλωσε ο καγκελάριος. “Χωρίς κανέναν λόγο, η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα προκειμένου να αρπάξει τμήματα της Ουκρανίας ή ολόκληρη τη χώρα”. Αυτό παραβιάζει θεμελιωδώς την ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη, είπε.

 

Γι’ αυτό η Ουκρανία υποστηρίζεται οικονομικά, ανθρωπιστικά και με όπλα, δήλωσε ο Σολτς. “Μαζί με τους συμμάχους μας, δίνουμε άρματα μάχης στην Ουκρανία, ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της”. Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι τα όπλα από τη Δύση θα χρησιμοποιηθούν μόνο στο ουκρανικό έδαφος και ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί επίθεση με αυτά στο έδαφός της, ο Σολτς απάντησε: “Υπάρχει συναίνεση σε αυτό”.