Για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη, με τις αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μίλησε στη γερμανική βουλή την Πέμπτη ο Όλαφ Σολτς, με το βλέμμα στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Ο Σολτς χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ιστορικά η ΕΕ, προσθέτοντας πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποτελεί το αντίβαρο στην απολυταρχία της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η ειρήνη είναι κάτι που μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο μόνο αν είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε. Αυτό είναι το μάθημα που πήραμε από τη βίαιη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία».
Ο Σολτς χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «σημείο καμπής στην ιστορία» και είπε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα τον αντιμετωπίσουν, όπως και άλλες κρίσεις, με αλληλεγγύη. «Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση από το εξωτερικό, τόσο περισσότερο ενώνουμε τις δυνάμεις μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και δρούμε από κοινού».
«Όλοι μοιραζόμαστε έναν στόχο, η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύσει μια διευθέτηση στην Ουκρανία, αλλά κάνει λάθος» δήλωσε ο Σολτς.
Γι’ αυτό, εξήγησε, η Γερμανία στηρίζει την Ουκρανία, ακόμη και με βαρύ οπλισμό, καθώς και με την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων.
«Μια χώρα που δέχεται βάναυση επίθεση, χρειάζεται βοήθεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κλιμάκωση».
Ο Σολτς επαινεί την αλληλεγγύη της ΕΕ
«Φίλοι μας από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, είστε πολύ θερμά ευπρόσδεκτοι, με εσάς στο πλευρό μας το ΝΑΤΟ θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό και η Ευρώπη ακόμη πιο ασφαλής», δήλωσε ο καγκελάριος αναφερόμενος στις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ που κατέθεσαν οι δύο σκανδιναβικές χώρες την Τετάρτη.
«Εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για ένα ταμείο αλληλεγγύης που θα τροφοδοτείται από τις συνδρομές των κρατών μελών και των διεθνών εταίρων μας. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να καθαρίσουν τις καταστροφές και να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους», είπε.
Η Ουκρανία παραμένει μέρος της «ευρωπαϊκής μας οικογένειας», δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμη υποστήριξη, ενώ ζητά να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει «σύντομος δρόμος».
Ο καγκελάριος στάθηκε στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιδιώκουν την ένταξη στην ΕΕ εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι δεν πρέπει να τις παραβλέψουμε.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, είπε ότι «ο στόχος μας είναι σαφής, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αυξήσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης όσον αφορά την ενέργεια και θα επιτύχουμε από κοινού τους κλιματικούς μας στόχους».
«Είναι ακράδαντη πεποίθησή μου ότι θα ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις εδώ στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή εμείς εδώ είμαστε μια ισχυρή χώρα, έχουμε ισχυρούς εταίρους και ισχυρές συμμαχίες», είπε ο Σολτς στις καταληκτικές του δηλώσεις. «Αλλά επίσης, επειδή γνωρίζουμε τι υπερασπιζόμαστε: την ειρήνη, την ελευθερία και το κράτος δικαίου».