Γερμανικές εκλογές: Σολτς-Λάσετ διεκδικούν την ψήφο 60,4 εκατ. Γερμανών

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή

Τις τελευταίες τους προεκλογικές εμφανίσεις πραγματοποιούν σήμερα στη Γερμανία οι επικρατέστεροι διάδοχοι της Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή, με το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να κυμαίνεται γύρω στο 25% και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) μεταξύ του 21% και του 23%.

Η Μέρκελ, που ηγήθηκε της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επί σχεδόν 16 χρόνια, στηρίζει τον υποψήφιο του κόμματός της Λάσετ και θα εμφανιστεί στο πλευρό του στην προεκλογική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει σήμερα στη γενέτειρά του, το Άαχεν, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Από την πλευρά του ο Σολτς θα πραγματοποιήσει μια τελευταία προεκλογική εμφάνιση σήμερα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Η υποψήφια των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ έχει ολοκληρώσει την προεκλογική της εκστρατεία. Καθώς πλέον το κόμμα της εμφανίζεται στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με περίπου 15%, η Μπέρμποκ δεν έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την καγκελαρία. Όμως οι Πράσινοι αναμένεται να βελτιώσουν το ποσοστό τους και πιθανόν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν τρία κόμματα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά.

Οσον αφορά τις γερμανικές εκλογές σε αριθμούς, οι ψηφοφόροι που καλούνται αύριο να προσέλθουν στις κάλπες ανέρχονται σε 60,4 εκατομμύρια. 31,2 εκατ. γυναίκες και 29,2 εκατ. άνδρες, με 2,8 εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους.