Quantcast

Σολτς: Καλεί τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνταχθούν με την ΕΕ για την Ουκρανία

Το Βερολίνο στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων διαβεβαιώνει ο Γερμανός Καγκελάριος

Η γερμανική κυβέρνηση είναι «ρητά προσηλωμένη» στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τόσο της περιοχής όσο και της ΕΕ η πλήρης ένταξη και των έξι χωρών της περιοχής». Ζήτησε ταυτόχρονα από τις εν λόγω χώρες να συνταχθούν με την ΕΕ και τους εταίρους της σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία υποστηρίζει πρακτικά τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, με συμβουλές και χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, σημείωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ζήτησε από το Βελιγράδι να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πρόοδο, ειδικά στους τομείς του Κράτους Δικαίου, της ελευθερίας των ΜΜΕ και της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Τόνισε δε ότι αποτελεί σημαντικό ζήτημα οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνταχθούν με την ΕΕ στη δύσκολη κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία και να υπερασπιστούν τις κοινές τους αξίες και υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει καταγράψει το γεγονός ότι το Βελιγράδι στήριξε πολύ ξεκάθαρα την στάση της ΕΕ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κεντρικό θέμα των συνομιλιών με τον σέρβο πρόεδρο, όπως και νωρίτερα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, ήταν ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου. «Απαιτείται θάρρος και αποφασιστικότητα. Όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, πρέπει να τηρηθούν. Οι μονομερείς ενέργειες και η πολεμική ρητορική δεν βοηθούν. Ειδικά σε περιόδους σαν αυτή, όταν εξελίσσεται ένας βάναυσος πόλεμος στην άμεση γειτονιά μας, είναι κεντρικής σημασίας η σταδιακή επίλυση της διένεξης μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Ο σέρβος πρόεδρος από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον γερμανό καγκελάριο ότι η Σερβία δεν θα είναι η αιτία κανενός προβλήματος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. «Δεν νομίζω ότι φταίει μόνο η μία πλευρά για τα προβλήματα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά υποσχέθηκα στον Όλαφ Σολτς ότι η Σερβία δεν θα είναι η αιτία κανενός προβλήματος και από αυτήν την άποψη, τα Δυτικά Βαλκάνια θα έχουν ειρήνη και σταθερότητα», είπε ο κ. Βούτσιτς, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σολτς ήταν πολύ σαφής σε ό,τι αφορά τις απόψεις του για τη Σερβία και τις προσδοκίες από αυτή. «Η Σερβία έχει διαφορετική άποψη για το Κόσοβο και για αυτό έχουμε πολλά άλλα προβλήματα (…) Θα κάνουμε το παν προκειμένου να φθάσουμε σε συμβιβαστική λύση», τόνισε.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπενθύμισε ακόμη ότι η Σερβία ζούσε με κυρώσεις για μια ολόκληρη δεκαετία και για αυτό το Βελιγράδι τηρεί διαφορετική στάση σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Κατανοήσαμε το μήνυμα της Γερμανίας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σερβία έχει επιλέξει να βρίσκεται στον δρόμο για την Ευρώπη. Η σερβική ηγεσία θα στηρίξει αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στην Handelsblatt, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε εμφατικά ότι η χώρα του καταδίκασε τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. «Ήταν έκπληξη για πολλούς το γεγονός ότι είπαμε ξεκάθαρα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, τονίζοντας παράλληλα ότι στη Μόσχα δεν εντυπωσιάζεται κανείς από το αν η Σερβία θα συμμετάσχει ή όχι στις κυρώσεις. Το Βελιγράδι δεν επιθυμεί πλήρη ρήξη με τη Ρωσία, αλλά η χώρα δεν είναι «ούτε βαποράκι ούτε μαριονέτα» της Ρωσίας, τόνισε και σημείωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να βασίζεται στη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης. «Η Σερβία βρίσκεται σαφώς στον δρόμο της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς.