Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε σήμερα λόγο για «εγκλήματα πολέμου» και «αποτροπιαστικές εικόνες», ενώ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» και «άναυδος», αναφερόμενος στις φρικαλεότητες που αποκαλύφθηκαν στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο. Κατηγόρησε ευθέως τον ρωσικό στρατό ότι διέπραξε «σφαγή αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων» και υποσχέθηκε νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
«Η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο κ. Σολτς από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. «Οι φρικτές εικόνες από την Μπούτσα μας συγκλόνισαν βαθιά», ανέφερε και απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί κατασκευασμένων εικόνων. «Ο κυνικός ισχυρισμός που διαδίδεται από τη Ρωσία, ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι παρά μια σκηνοθεσία, επιστρέφει σε αυτούς που διαδίδουν αυτά τα ψέματα», συνέχισε ο καγκελάριος και προειδοποίησε για νέες εικόνες όπως αυτές από την Μπούτσα.
Ο Όλαφ Σολτς κάλεσε για μία ακόμη φορά τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει αμέσως τον «καταστροφικό και αυτοκαταστροφικό» πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεσμεύθηκε εκ νέου για περαιτέρω παραδόσεις όπλων, σε συντονισμό με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. «Η Ουκρανία θα συνεχίσει να προμηθεύεται όπλα και η πίεση στη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσω κυρώσεων», τόνισε ο καγκελάριος και είπε χαρακτηριστικά: «Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να μην κερδίσει ο Πούτιν αυτόν τον πόλεμο». Σε ό,τι αφορά τα όπλα που θα παραδοθούν, εξήγησε ότι θα πρόκειται για «οτιδήποτε έχει νόημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στις συγκεκριμένες συνθήκες» και υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής του να εγκαταλείψει προσωρινά την πάγια περιοριστική πολιτική παράδοσης εξοπλιστικών συστημάτων σε περιοχές κρίσης. «Ήταν η σωστή απόφαση, την οποία σταθμίσαμε μεν, αλλά λάβαμε γρήγορα», είπε και διευκρίνισε ότι οι νέες παραδόσεις θα αφορούν όπλα που βρίσκονται στις αποθήκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και συστήματα που μπορούν να αποκτηθούν άμεσα από την αγορά εξοπλισμών. Επανέλαβε πάντως ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο.
Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία, ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε ότι η εξάρτηση οικοδομήθηκε στη διάρκεια δεκαετιών και δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη και ζήτησε συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για το θέμα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας. «Η Γερμανία αποφάσισε για καλό λόγο να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας, ο κ. Σολτς παρατήρησε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «μείζονα παραχώρηση στον επιτιθέμενο» και κατέστησε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να καταλήξουν σε «υπαγορευμένη ειρήνη». Όπως είπε, κάθε φορά που μιλά με τον ρώσο πρόεδρο του τονίζει ότι είναι οι Ουκρανοί εκείνοι οι οποίοι θα διαπραγματευτούν σχετικά με το τι είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν και τι όχι. «Κανείς άλλος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το καθεστώς εγγυήσεων ασφάλειας για την Ουκρανία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη στις διαπραγματεύσεις. «Προφανώς συζητούμε για αυτό, αλλά με την απαραίτητη εμπιστευτικότητα – τόσο με την Ουκρανία όσο και με όσους άλλους εμπλέκονται».