Έναν νέο κίνδυνο φαίνεται πως αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από σημαντικές πλημμύρες.
Ειδικότερα, η έρευνα, διασταύρωσε τα δεδομένα για τους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών από ποταμούς, βροχές και τη θάλασσα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατανομή του πληθυσμού και την φτώχεια.
Από την διασταύρωση αυτή προέκυψε ότι περίπου 1,81 δισεκατομμύρια κάτοικοι, ήτοι το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού, βρίσκονται άμεσα εκτεθειμένοι σε πλημμύρες, που έχουν περίοδο επανάληψης την εκατονταετία, άνω των 15 εκατοστών. Από αυτούς, στην πρώτη γραμμή του κινδύνου βρίσκονται οι άνθρωποι που ζουν σε φτωχές χώρες, δηλαδή τα 780 εκατομμύρια που ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα.
Το 90% όσων κινδυνεύουν ζει σε φτωχές xώρες ή μεσαίου εισοδήματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ανατολική και νότια Ασία, με πρώτες την Κίνα και την Ινδία, συγκεντρώνει 1,24 δισεκατομμύρια κατοίκους τους οποίους αφορά αυτή η απειλή. «Αυτό θέτει μεγάλους κινδύνους για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς», σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν το 90% των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πλημμυρών ζει σε φτωχές χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 βρισκόταν σε ζώνες που διατρέχουν κίνδυνο. Ωστόσο η εξέταση μόνον της νομισματικής πλευράς του θέματος αυτού μπορεί να δημιουργήσει προκατάληψη, εστιάζοντας την προσοχή στις πλούσιες χώρες και τα οικονομικά κέντρα, προειδοποιούν «Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι εκτεθειμένες κατά δυσανάλογο τρόπο στους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών και είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα», διαπιστώνεται από την μελέτη αυτή του Τζουν Ρέντσλερ της Παγκόσμιας Τράπεζας και των συναδέλφων του.