Σοκ στο ολλανδικό ποδόσφαιρο: Προπονήτρια κατήγγειλε βιασμό από τρεις άνδρες

Η ομοσπονδιακή τεχνικός της ομάδας γυναικών της Ιρλανδίας, Βέρα Πάου, κατήγγειλε ότι όταν ήταν παίκτρια, βιάστηκε και κακοποιήθηκε από τρεις άνδρες που εργάζονταν στο ολλανδικό ποδόσφαιρο

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προέβη η ομοσπονδιακή τεχνικός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών της Ιρλανδίας, Βέρα Πάου.

Η Ολλανδή προπονήτρια αποκάλυψε ότι, όταν ήταν παίκτρια, βιάστηκε και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τρεις άνδρες που εργάζονταν στο ολλανδικό ποδόσφαιρο, εκφράζοντας τη λύπη της που η ομοσπονδία δεν αντιμετώπισε εγκαίρως και δικαίως τις κατηγορίες της.

Οι αποκαλύψεις της Πάου προκάλεσαν μια «συγγνώμη» από την ολλανδική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (KNVB), που χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός, ότι δεν μπορούσε να απολαύσει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον», σε μια περίοδο μάλιστα που έχουν βγει διάφορες παρόμοιες καταγγελίες στο ολλανδικό ποδόσφαιρο.

Η 59χρονη Πάου, η οποία θεωρείται μία από τις πρωτοπόρους του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ολλανδία και βραβεύτηκε το 2017 από την KNVB, συγκλονίζει με την ανάρτησή της στο Twitter:

«Επί 35 χρόνια το κρατούσα μυστικό από τον υπόλοιπο κόσμο, από την οικογένειά μου, από τις συμπαίκτριες και τις παίκτριες μου. Ακόμη και οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι δε γνωρίζουν γι’ αυτόν το βιασμό, που διέπραξε ένας σημαντικός αξιωματούχος του ποδοσφαίρου όταν ήμουν νεαρή παίκτρια. Αργότερα, έγινα στόχος ακόμη δύο επιθέσεων από άλλους άνδρες. Και οι τρεις εργάζονταν στο ολλανδικό ποδόσφαιρο.

Μόνο όσοι εμπιστεύομαι γνώριζαν τη συστηματική σεξουαλική κακοποίηση, την κατάχρηση εξουσίας, τον εκφοβισμό και την απομόνωση που αντιμετώπισα ως παίκτρια και προπονήτρια στο ολλανδικό ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια προσπάθησα να διασφαλίσω ότι αυτή η υπόθεση θα διερευνηθεί με δίκαιο τρόπο από τις ολλανδικές ποδοσφαιρικές Αρχές, αλλά χωρίς επιτυχία. Μερικοί άνθρωποι προτίμησαν να μη δημοσιοποιήσουν αυτόν το βιασμό και τη σεξουαλική επίθεση, αντί να με υποστηρίξουν. Έπρεπε να μιλήσω γι’ αυτήν την ιστορία. Δεν μπορώ πλέον να σιωπήσω».

Παράλληλα, η Πάου γνωστοποίησε ότι κατέθεσε καταγγελία στην Ολλανδική Αστυνομία για το ζήτημα, ενώ οι διοικούντες την KNVB ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση ότι είναι «συγκλονισμένοι από τα γεγονότα που μας περιέγραψε η Βέρα, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης πέρσι» και ότι στη συνέχεια ανέθεσε έρευνα σε ανεξάρτητο όργανο.

Αυτή η έρευνα έφερε στο φως μια σειρά από λάθη στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίστηκαν οι επιθέσεις που υπέστη η Πάου και το γεγονός ότι η ομοσπονδία «δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα στις πρώτες ειδοποιήσεις που έδωσε η Πάου για ακατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά το 2011», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.