Quantcast

Σοϊλού: Θα κατασκευάσουμε μέχρι το τέλος του έτους 25.000 νέες κατοικίες στη βόρεια Συρία

Το ανακοίνωσε ο Σοϊλού

Η Άγκυρα θα κατασκευάσει μέχρι το τέλος του χρόνου 25.000 νέες κατοικίες προκειμένου να μετεγκαταστήσει Σύρους εκτοπισμένους που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

 

 

Αυτό ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη ζώνη που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη Συρία.

Ο υπουργός εγκαινίασε χθες, Κυριακή, 600 κατοικίες σε ένα συγκρότημα κατοικιών στη Μασχάντ Ρουχίν, στη βορειοδυτική Συρία, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Σοϊλού δήλωσε πως η χώρα του έχει κατασκευάσει ήδη 75.000 κατοικίες τα δύο τελευταία χρόνια. «Θεού θέλοντος, θα έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή 100.000 κατοικιών μέχρι το τέλος του χρόνου», ανακοίνωσε ο υπουργός.

Δημιουργία «ζώνης ασφαλείας»

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων της μια «ζώνη ασφαλείας» προκειμένου να εμποδίσει τους Σύρους που έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου να διασχίσουν τα σύνορα και να μπορέσει να στείλει εκεί ένα μέρος των εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει τους τελευταίους μήνες ότι «ετοιμάζει» την επιστροφή, σε εθελοντική βάση, ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων, από τα 3,7 εκατ. Σύρους που έχουν επίσημα καταγραφεί στη χώρα του.

Επιθυμεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, με την υποστήριξη της διεθνούς βοήθειας, (της κατασκευής) κατοικιών και υποδομών στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταία ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες, η οποία ξεφεύγει από τον έλεγχο της εξουσίας στη Δαμασκό και όπου η Άγκυρα αναπτύσσει στρατεύματα.

«Τα σπίτι με σκληρούς τοίχους είναι καλύτερα από τα αντίσκηνα»

Η κατασκευή των κατοικιών αυτών εποπτεύεται από την τουρκική κυβερνητική Υπηρεσία διαχείρισης φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (Afad) και χρηματοδοτείται από τουρκικές ΜΚΟ.

Περισσότερες από το 500 οικογένειες έχουν εγκατασταθεί στο νέο οικιστικό συγκρότημα της Μασχάντ Ρουχίν.

«Τα σπίτια με σκληρούς τοίχους είναι καλύτερα από τα αντίσκηνα. Δεν υπάρχει σύγκριση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χαντίγια Αλ-Τάχα, μια 70χρονη που ήρθε με την κόρη της εκεί. Ζούσε σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα αφότου εγκατέλειψε το σπίτι της στη νότια επαρχία Ιντλίμπ πριν από τέσσερα χρόνια.

Η τουρκική λίρα κύριο νόμισμα στην περιοχή

Η Τουρκία, που αντιτάχθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στις αρχές του πολέμου, άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στη βόρεια Συρία το 2020 όπου ελέγχει μερικές ζώνες μαζί με τους Σύρους συμμάχους της.

Η τουρκική λίρα έχει καταστεί το κύριο νόμισμα και η Τουρκία έχει συνεισφέρει ακόμη και στην κατασκευή νοσοκομείων, ταχυδρομείων και σχολείων όπου διδάσκεται η τουρκική γλώσσα.