Σοϊγκού: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ – Ρεκόρ επαφών με τη Δύση από την αρχή του πολέμου

Ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του σε Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ και Τουρκία σε μία μόλις ημέρα

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας είχε σήμερα και δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρεςτηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Η Μόσχα δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Νωρίτερα, ο Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον βρετανό, τον γάλλο και τον τούρκο υπουργό Αμυνας με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας πρόκειται για πολύ εντατικές συνομιλίες σε μία μόνο ημέρα για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ, ο Σοϊγκού εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην Ουκρανία «όπου υπάρχει τάση για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού.

Η Γαλλία αρνείται κάθε μορφή κλιμάκωσης

Έκανε επίσης λόγο, όπως και στους ομολόγους του Χουλουσί Ακάρ και Μπεν Ουάλας, για ρωσικές «ανησυχίες που συνδέονται με πιθανές προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Ουκρανίας με την προσφυγή σε «βρόμικη βόμβα», σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.

Το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την αναφορά σε «ρωσικούς φόβους» για πλήγμα «με βρόμικη βόμβα από τους Ουκρανούς στο έδαφός τους για να επιρρίψουν την ευθύνη στην Ρωσία».

Ο Σεμπαστιέν Λεκορνύ υπενθύμισε ότι «η Γαλλία αρνείται κάθε μορφή κλιμάκωσης, ιδιαίτερα πυρηνικής», τονίζοντας επίσης την αποφασιστικότητα της Γαλλίας «να συμβάλει σε ειρηνική επίλυση της σύρραξης, στο πλευρό των συμμάχων της».

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται την ώρα που η Ρωσία αντιμετωπίζει νέα μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων σε πολλές ρωσικές συνοριακές περιοχές.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς του Σοϊγκού ο Ουάλας

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας απέρριψε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε σε τηλεφωνική τους επικοινωνίας ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι δυτικές χώρες διευκολύνουν το σχέδιο του Κιέβου για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο υπουργός Άμυνας απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μεγαλύτερη κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.