Σοϊγκού για αντιπυρηνική άσκηση: Προετοιμασία για χτύπημα στον εχθρό

Υπό την επίβλεψη του Πούτιν πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ

Στη φαρέτρα των εκβιασμών έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν τα πυρηνικά, με τη ρητορική της Μόσχας να αλλάζει ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

 

 

Τη δική του «Βροντή», την αντιπυρηνική άσκηση, έχει ξεκινήσει το Κρεμλίνο και διεξάγεται παράλληλα με εκείνη του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχουν 14 χώρες.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεν την άσκηση ως «ρουτίνα», ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να περάσει στα ψιλά σε μια περίοδο κλιμάκωσης της επιθετικότητας από τη Ρωσία.

Τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθεί την άσκηση πυρηνικής αποτροπής, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε – σύμφωνα με το Moscow Times – ότι αποτελεί προετοιμασία τεράστιου χτυπήματος σε απάντηση επίθεσης από τον εχθρό.

Η αντιπυρηνική άσκηση

Υπό την επίβλεψη του Πούτιν πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Τα αεροσκάφη Tupolev (Tu-95MS) χρησιμοποιήθηκαν για την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από αέρος. Παράλληλα, ο διηπειρωτικός πύραυλος ICBM Yars (από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ) και ο βαλλιστικός πύραυλος Sineva (από τη Θάλασσα του Μπάρεντς) εκτοξεύθηκαν στο πεδίο δοκιμών Kura στην Καμτσάτκα.

«Τα καθήκοντα που προβλέπονταν κατά την εκπαίδευση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής ολοκληρώθηκαν πλήρως, όλοι οι πύραυλοι έφτασαν στους στόχους τους, επιβεβαιώνοντας τα καθορισμένα χαρακτηριστικά», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ελέγχθηκε το επίπεδο ετοιμότητας των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου και οι δεξιότητες της ηγεσίας και του επιχειρησιακού προσωπικού.

Σημειώνεται πως στις 19 Φεβρουαρίου, υπό την ηγεσία του Πούτιν, είχαν πραγματοποιηθεί ξανά ασκήσεις των ρωσικών δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής με εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Όπως τονίστηκε από το υπουργείο Άμυνας, οι ασκήσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί νωρίτερα για να ελεγχθεί η ετοιμότητα των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου, των πληρωμάτων εκτοξεύσεων, των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων και των πυραυλοφόρων, καθώς και η αξιοπιστία των όπλων των στρατηγικών πυρηνικών και μη πυρηνικών δυνάμεων.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν οι δυνάμεις και τα μέσα των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων , του Βόρειου Στόλου και του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Πλάνα που μετέδωσε το στρατιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Zvedza δείχνουν τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να λέει στον Πούτιν πως οι ασκήσεις αφορούν την “απάντηση με ένα μαζικό πυραυλικό πλήγμα από τις στρατηγικές δυνάμεις επίθεσης σε απάντηση ενός εχθρικού πυρηνικού πλήγματος”.

Ο αρχηγός του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ είπε στον Πούτιν πως η άσκηση περιελάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει κατ΄επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια “βρόμικη βόμβα¨– μια βόμβα μαζί με ραδιενεργά υλικά. Δεν έχουν δώσει αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό τους.