Σκωτία: «Είναι καιρός να μιλήσουμε για ανεξαρτησία», είπε η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον

«Έπειτα από όλα αυτά που συνέβησαν, το Brexit, την Covid, τον (βρετανό πρωθυπουργό) Μπόρις Τζόνσον, είναι καιρός να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό και καλύτερο όραμα», δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον άρχισε σήμερα μια νέα εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας παρουσιάζοντας την πρώτη μιας σειράς από λευκές βίβλους που καλούν σε ρήξη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

«Έπειτα από όλα αυτά που συνέβησαν, το Brexit, την Covid, τον (βρετανό πρωθυπουργό) Μπόρις Τζόνσον, είναι καιρός να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό και καλύτερο όραμα», δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι καιρός να μιλήσουμε για ανεξαρτησία», πρόσθεσε η αρχηγός του κόμματος SNP, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, εκτιμώντας πως έχει «μια αναμφισβήτητη δημοκρατική εντολή» προς την κατεύθυνση αυτή μετά τη νίκη του σχηματισμού της στις τοπικές εκλογές του 2021.

Η Νίκολα Στέρτζον επιθυμεί να οργανώσει μέχρι το 2023 ένα νέο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκωτίας, παρά την άρνηση του Λονδίνου και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα, το 2014, οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία με ποσοστό 55%.

Η Στέρτζον εκτιμά πως το Brexit, στο οποίο αντιτάσσονται οι Σκωτσέζοι, άλλαξε τα δεδομένα και πως η Σκωτία πρέπει πλέον να μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανεξάρτητο κράτος.

«Το Brexit μας ξερίζωσε από την ΕΕ και από την ενιαία αγορά ενάντια στη βούλησή μας, με τεράστιες ζημιές για το εμπόριο, τις συνθήκες ζωής και τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε η πρωθυπουργός.

«Αυτή την κρίσιμη περίοδο, (…) παραμένουμε συνδεδεμένοι με ένα βρετανικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που μας υποχρεώνει σε απογοητευτικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα, τα οποία πιθανόν να επιδεινωθούν μάλλον, παρά να βελτιωθούν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση;», ρώτησε η Νίκολα Στέρτζον. «Ή αντίθετα θα σηκώσουμε τα μάτια μας με ελπίδα και αισιοδοξία και θα εμπνευσθούμε από συγκρίσιμες χώρες σε όλη την Ευρώπη;»

Το πρώτο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και το οποίο αναλύει τις επιδόσεις δέκα ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία ή το Βέλγιο, δείχνει πως αυτές είναι «περισσότερο ευήμερες, περισσότερο δίκαιες, περισσότερο παραγωγικές από το Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

«Γιατί όχι και η Σκωτία;», η οποία έχει άφθονους ενεργειακούς πόρους, μια σημαντική αγροδιατροφική βιομηχανία και μια πλούσια φυσική κληρονομιά, επέμεινε.

Άλλα έγγραφα πρόκειται να ακολουθήσουν μέσα στους επόμενους μήνες σχετικά με το νόμισμα, τα δημόσια οικονομικά, την κοινωνική ασφάλιση, το εμπόριο και την ασφάλεια, ή ακόμη την ένταξη στην ΕΕ.