Η Αυστραλία δεν θα μπορέσει να βοηθήσει όλους τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τον στρατό της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σκοτ Μόρισον, καθώς οι αρχές της ετοιμάζουν το σχέδιό τους για την απομάκρυνση ανθρώπων από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν.
Η Αυστραλία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα αποστείλει 250 μέλη των ενόπλων δυνάμεών της στην Καμπούλ για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών της και αδιευκρίνιστου αριθμού Αφγανών, στους οποίους δόθηκαν βίζες μετά την συνεργασία τους με την Αυστραλία.
Οι αμερικανικές δυνάμεις που ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ ξανάρχισαν σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης, μια ημέρα μετά το χάος που προκλήθηκε στο αεροδρόμιο από απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειες γι’αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό μας, όπως κάναμε μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα. «Ωστόσο θέλω να μιλήσω ανοιχτά στους βετεράνους ότι παρά το γεγονός ότι θα καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειές μας, ξέρω ότι η υποστήριξη αυτή δεν θα φτάσει σε όλους όσους θά’πρεπε», πρόσθεσε.
Η Αυστραλία μετείχε στην διεθνή δύναμη υπό το ΝΑΤΟ που πολέμησε τους Ταλιμπάν και εκπαίδευε τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας τα χρόνια που ακολούθησαν της εκδίωξης των Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001. Περισσότεροι από 39.000 Αυστραλοί στρατιωτικοί υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν και 41 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους εκεί.
Η παραδοχή του Μόρισον θα προκαλέσει κριτική για την κυβέρνησή του, αφότου πρώην στρατιωτικοί προειδοποιούσαν για εβδομάδες ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν θα έθετε σε κίνδυνο τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με την Αυστραλία.
Ο Μόρισον σημείωσε ότι η Αυστραλία επέσπευσε τις διαδικασίες για την έκδοση βίζας για 430 ανθρώπους από το Αφγανιστάν. Η αυστραλιανή κυβέρνηση σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι κανένας από αυτούς που βρίσκονται ήδη στην Αυστραλία δεν θα απελαθεί στο Αφγανιστάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ