Quantcast

Σίνζο Άμπε: Ιαπωνία και ΗΠΑ δεν θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια αν η Κίνα εξαπέλυε επίθεση στην Ταϊβάν

Ο πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έστειλε μήνυμα στην Κίνα

Οι κυβερνήσεις σε Ιαπωνία και ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να μείνουν άπρακτες εάν η Κίνα εξαπέλυε επίθεση στην Ταϊβάν και το Πεκίνο πρέπει να το καταλάβει αυτό, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας συντηρητικός εθνικιστής πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο Σίνζο Άμπε.

Η ένταση γύρω από την Ταϊβάν δεν σταματά να ανεβαίνει τελευταία, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαναλαμβάνει τη θέση του Πεκίνου πως η νήσος αποτελεί αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί, ενώ η Ταϊπέι, αν και διαβεβαιώνει πως θέλει ειρήνη, διαμηνύει πως θα αμυνθεί.

Παρεμβαίνοντας μέσω βιντεοδιάσκεψης σε φόρουμ που οργάνωσε το κέντρο μελετών Ινστιτούτο Έρευνας για την Εθνική Πολιτική (Institute for National Policy Research) της Ταϊβάν, ο κ. Άμπε είπε πως τα νησιά που η Ιαπωνία αποκαλεί Σενκάκου –στην Κίνα ονομάζονται Ντιαογιού–, τα νησιά Σακισίμα και τα νησιά Γιοναγκούνι απέχουν μόλις 100 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν.

Εάν η Κίνα προχωρούσε σε εισβολή στην Ταϊβάν θα ήγειρε πολύ σοβαρό κίνδυνο για την Ιαπωνία, τόνισε.

 

«Πρέπει να το κατανοήσει αυτό»

«Εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν, θα είναι επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ιαπωνία, κατά συνέπεια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας. Οι άνθρωποι στο Πεκίνο, ιδίως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πρέπει να το κατανοήσει αυτό, δεν πρέπει ποτέ να παρεξηγήσει» τη στάση της ιαπωνικής και της αμερικανικής κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία φιλοξενεί μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ανάμεσά τους αυτή στο νότιο νησί Οκινάουα, που δεν απέχει πολύ από την Ταϊβάν για τα αεροσκάφη και θα διαδραμάτιζε ρόλο καίριας σημασίας εάν οι ΗΠΑ εμπλέκονταν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υποστήριξης της νήσου σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί διά νόμου να προσφέρουν στην Ταϊβάν μέσα για την άμυνά της, αν και υπάρχει αμφισημία σχετικά με το εάν θα ανέπτυσσαν δυνάμεις στο πλευρό του στρατού της νήσου σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης με την Κίνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, είπε τον περασμένο μήνα πως η Ουάσινγκτον θα αναλάμβανε «δράση» –χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε– σε περίπτωση που η Κίνα κατέφευγε μονομερώς στη χρήση βίας για να μεταβάλει το status quo.

Ο κ. Άμπε, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού το 2020 επικαλούμενος προβλήματα υγείας, παραμένει επικεφαλής της ισχυρότερης τάσης στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) και διατηρεί επιρροή στην παράταξη.

Αναφερόμενος στις σινοϊαπωνικές σχέσεις, ο Σίνζο Άμπε είπε πως πρέπει να αναπτυχθούν αλλά ταυτόχρονα το Τόκιο πρέπει να λέει στο Πεκίνο αυτό που οφείλεται να λέγεται. Η τοποθέτησή του αυτή ήταν ταυτόσημη με την προσέγγιση του νυν πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα.

«Η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και όλοι όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία πρέπει να συνεχίσουν να καλούν τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να μην πάρουν τον λάθος δρόμο», επέμεινε ο κ. Άμπε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ