Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του NATO συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ανατολικοευρωπαϊκής πτέρυγας της συμμαχίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έβαλε νέα «ερωτήματα στο τραπέζι» για την τρέχουσα στρατηγική του NATO όσον αφορά την υποστήριξη των χωρών μελών στη λεγόμενη ανατολική του πτέρυγα, εξήγησε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον Οργανισμό, η Τζούλιαν Σμιθ, σε δημοσιογράφους χθες Τρίτη.
Η ανάπτυξη χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών ενισχύσεων για την προάσπιση των χωρών αυτών «πιο μακροπρόθεσμα» παραμένει πιθανή, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες μέλη εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλειά τους – η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Άμυνας των 30 χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένου αυτού των ΗΠΑ, του Λόιντ Όστιν, θα επικεντρωθεί ακόμη στα πιο άμεσα μέτρα της συμμαχίας σε αντίδραση στον πόλεμο, που διανύει την τρίτη του εβδομάδα.
Το NATO έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις ταχείας αντίδρασης στην ανατολική του πτέρυγα σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή και έχει ενεργοποιήσει σχέδια για την αντιμετώπιση διαφόρων μελλοντικών σεναρίων.
Τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των χωρών-μελών του NATO που έχουν τεθεί «σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης» είναι πλέον «εκατοντάδες χιλιάδες», σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO διευκρίνισε ότι στην Ευρώπη σταθμεύουν σήμερα κάπου 100.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι 40.000 υπό τη διοίκηση του NATO. Έχουν επίσης αναπτυχθεί περισσότερες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.
Στη σημερινή σύνοδο των υπουργών έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος ο ουκρανός ομόλογός τους Ολεξίι Ρέζνικοφ, όπως και οι υπουργοί Άμυνας της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Γεωργίας – κρατών που δεν είναι μέλη του NATO.