Quantcast

Σίδνεϊ: Τέλος το lockdown από την επόμενη εβδομάδα – Πάνω από 70% οι εμβολιασμένοι

Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για οποιοδήποτε λόγο, όπως για να πάνε στην παμπ, σε καταστήματα λιανικής, κινηματογράφους και γυμναστήρια - Τι θα ισχύει στο Σίδνεϊ από την Δευτέρα

Οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού θα χαλαρώσουν περαιτέρω στο Σίδνεϊ από την Δευτέρα, σύμφωνα με τις αρχές, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας φαίνεται έτοιμη να εξέλθει πλέον από το λόκνταουν που διήρκεσε τέσσερις μήνες αφού έφθασε τον στόχο του πλήρους εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού της.

Στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για οποιοδήποτε λόγο, όπως για να πάνε στην παμπ, σε καταστήματα λιανικής, κινηματογράφους και γυμναστήρια, τα οποία πρόκειται να ανοίξουν και πάλι υπό αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο αριθμός των εμβολιασμένων που θα επιτρέπεται να συναθροίζεται σε ένα σπίτι θα διπλασιαστεί στους δέκα, ενώ εκείνος των εμβολιασμένων προσκεκλημένων που θα επιτρέπονται σε γάμους και κηδείες θα αυξηθεί στους 100.

Τα νυχτερινά κέντρα θα μπορούν να ανοίξουν εκ νέου μερικώς για τους εμβολιασμένους όταν το ποσοστό τους φθάσει το 80% -νωρίτερα από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ενώ η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα γραφεία.

Η πολιτεία θα χρησιμοποιήσει ένα σύστημα διαβατηρίου εμβολιασμών για να διασφαλίσει ότι όσοι δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί θα παραμένουν υπό αυστηρές οδηγίες μέσα στα σπίτια τους μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

«Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί για την ελευθερία μας και οι θυσίες και οι προσπάθειες των ανθρώπων σε όλη την πολιτεία έχουν εξασφαλίσει ότι μπορούμε να ανοίξουμε το γρηγορότερο δυνατό και με την μέγιστη ασφάλεια», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντόμινικ Περοτέ.

Το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, και η πρωτεύουσα Καμπέρα, βρίσκονται υπό καθεστώς λοκντάουν για πολλές εβδομάδες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, γεγονός που οδήγησε την οικονομία της Αυστραλίας στο χείλος μιας δεύτερης ύφεσης μέσα στη διάρκεια πολλών ετών.

Οι αρχές σε αυτές τις πόλεις έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να καταπολεμήσουν τον ιό και τώρα στοχεύουν να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό αγγίζουν το 70%, 80% και 90%.

Σε μεγάλο βαθμό η Αυστραλία έχει παραμείνει χωρίς κρούσματα κορωνοϊού κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μέχρι την εμφάνιση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο πυροδοτήθηκε από την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και εξαπλώθηκε στα νοτιοανατολικά.

Ακόμη και σήμερα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι σχετικώς χαμηλός με περίπου 120.000, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.381.

Στη Νέα Νότια Ουαλία ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδό του των τελευταίων επτά εβδομάδων και πλέον και έφθασε τα 587, ενώ τα κρούσματα στη Βικτόρια αυξήθηκαν σε 1.638, η δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων.

Οι πολιτείες με πολύ λίγα κρούσματα λένε ότι θα διατηρήσουν κλειστά τα σύνορά τους για την Νέα Νότια Ουαλία και την Βικτόρια ακόμη και αφού τα επίπεδα του πλήρους εμβολιασμού φθάσουν το 80% λόγω της ανησυχίας ότι ένα πρόωρο άνοιγμα θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας τους.