Σι Τζινπίνγκ – Πούτιν: Ποιος έχει το πάνω χέρι; Η «γλώσσα του σώματος» δίνει την απάντηση

«Τον κοίταζε σαν μικρό αδελφό», λένε οι ειδικοί

Συνάντηση στη Μόσχα είχαν τη Δευτέρα οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρώτου.

Ειδικοί ερευνητές, στάθηκαν στη γλώσσα του σώματος των δύο ανδρών, αναφέροντας ότι ο Κινέζος, κοιτούσε τον Πόυτιν σαν τον «μικρότερο αδερφό» του.

Η εμπειρογνώμονας είπε ότι ο Σι εμφανίστηκε πιο χαλαρός και επιβλητικός και αποκάλυψε άλλα σημάδια που υποδεικνύουν ότι ο Κινέζος ηγέτης κατέχει πλέον όλη την εξουσία.

 

Η Karen Leong, διευθύνουσα σύμβουλος της Influence Solutions που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, δήλωσε στην Daily Mail ότι ο Σι, με μια κίνηση μισού δευτερολέπτου, προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο να απλώσει το χέρι για την καθορισμένη χειραψία τους, προτείνοντας έτσι ότι «αν και ο Κινέζος είναι αυτός που επισκέπτεται τη Μόσχα, είναι αυτός που θα αναλάβει την ηγεσία σε αυτή τη σχέση».

Η Louise Mahler, ειδικός στη γλώσσα του σώματος και τη συμπεριφορά ηγεσίας, με έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, είχε παρόμοια άποψη, σημειώνοντας ότι ο Σι είχε τοποθετήσει το χέρι του πάνω από το χέρι του Πούτιν, κάτι που θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει ένα μέτρο κυριαρχίας στην ανταλλαγή.

Ταραγμένος ο Πούτιν στη συνάντηση με τον Σι, παρά τη φαινομενική χαλαρότητα

Όταν κάθισαν μαζί για τις ευγενικές ανταλλαγές φιλοφρονήσεων, χαιρετίζοντας ο ένας τον άλλον ως «αγαπημένο φίλο», η Mahler είπε ότι ο Πούτιν είχε σκύψει, έσφιγγε το πόδι και τη γροθιά του και κοίταζε το πάτωμα, υποδηλώνοντας υποβόσκουσα ταραχή.

Ο Σι, από την άλλη, φαινόταν «σταθερός και σίγουρος». Η Leong παρατήρησε τα ίδια τικ στον Πούτιν, σε αντίθεση με μια φαινομενικά χαλαρή συμπεριφορά.

 

«Αν αντιπαραθέσουμε τον Σι με τον Πούτιν, ο Κινέζος είναι ο συγκροτημένος πολιτικός. Έχει μεγάλη βαρύτητα, εξαιρετική οπτική επαφή, κοιτάζει τον Πούτιν όπως ο μεγαλύτερος αδελφός… όπως έναν πιο μικρό, νεότερο συνεργάτη», είπε.

Η γλώσσα του σώματος των ηγετών υποδηλώνει ότι διακυβεύονταν πολλά και για τους δύο

Ο 70χρονος Πούτιν είναι λίγους μήνες μεγαλύτερος από τον 69χρονο Σι και βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από το διπλάσιο χρονικό διάστημα.

Ο Kim Hyung-hee, διευθυντής του Korea Body Language Lab, είπε ότι η σφιχτή χειραψία και οι αρκετές περιπτώσεις όπου οι δύο άνδρες προσπάθησαν να αποφύγουν την οπτική επαφή έδειξαν ότι διακυβεύονταν πολλά και για τους δύο.

«Έχουν μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση. Μπορείτε να δείτε ένταση -και ξέρετε ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί φίλοι στην πολιτική», συμπλήρωσε.