Σι Τζινπίνγκ και Βλάντιμιρ Πούτιν: Είμαστε μαζί απέναντι στις ΗΠΑ

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, στη συνάντησή τους στο Πεκίνο, επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών και δεσμεύτηκαν για την εμβάθυνσή της - Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν

Την πλήρη στήριξή του προς τη Ρωσία στη διαμάχη της με τις ΗΠΑ και τη Δύση εξέφρασε ο Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο, πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Κίνα και Ρωσία ήταν, είναι και θα παραμείνει ακλόνητη», ενώ πρόκειται να εμβαθυνθεί περαιτέρω. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι δύο χώρες στηρίζουν η μία την άλλη στην υπεράσπιση των ζωτικών τους συμφερόντων.

Στο κοινό ανακοινωθέν, μάλιστα, Ρωσία και Κίνα καταγγέλλουν ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία (ΝΑΤΟ και AUKUS). Όπως τονίζεται, το ανακοινωθέν απηχεί τις «κοινές τους θέσεις» για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων.

 

Έμφαση στην ενέργεια

Ο Σι έδωσε, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς είναι γνωστό ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές της Κίνας, τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο. Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια ώστε οι ποσότητες που αγοράζει το Πεκίνο να αυξηθούν σημαντικά στο άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της συνάντησης, ο Πούτιν είχε κάνει λόγο για μια διμερή σχέση η οποία έχει φτάσει σε «πρωτόγνωρα επίπεδα», επιβεβαιώνοντας τη σημασία που δίνει στην Κίνα – η οποία, πρακτικά, αποτελεί τη μοναδική του ουσιαστική επιλογή σε περίπτωση οριστικής ρήξης με τη Δύση και επιβολής κυρώσεων.

 

Μακριά από το δολάριο

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε οι συναλλαγές τους (ενδεχομένως και άλλων χωρών) να απεξαρτηθούν από το δολάριο. Αυτό, άλλωστε, έχει ζωτική σημασία για τη Μόσχα σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αποκλείσει τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σε αυτό το πλαίσιο, ήδη το 13% (ή και περισσότερο) των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων – ανέρχονται σε περίπου 650 δισ. δολάρια – είναι πλέον σε γουάν.